Mozaik

Bámulatos fénycsóvát húzott az év üstököse a Balaton felett

A HungaroMet Zrt. kollégái az elmúlt éjszaka megörökítették az idei év egyik leglátványosabb, legfényesebb üstökösét, a C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) üstököst.

A Facebookon közzétett beszámolójuk szerint néhány napja akár már szabad szemmel is látható az üstökös hosszú fénycsóvájával, de ebbe időjárásunk is beleszól.

Az elmúlt éjszakán a Balaton partján lévő kollégánk nagy sikerrel fotózta le a nem mindennapi csillagászati jelenséget, de a felhők azért jócskán megnehezítették a dolgát. Ezzel szemben egy másik kollégánk már szerencsésebb volt, hiszen estére többfelé lecsökkent a felhőzet, így nagyon látványos képek születtek

– írták.

A pazar felvételeket alábbi galériánkban tudod megtekinteni.

Galéria
Hérincs Dávid / HungaroMet

A HungaroMet hozzáteszi, az üstökös a nevét a felfedezésének helyéről és idejéről kapta, hiszen 2023. január 9-én kínai csillagászok figyelték meg először a Purple Mountain Obszervatóriumban (mandarin nyelven Tsuchinshan nevű helyen). Ettől függetlenül, nagyjából egy hónappal később az ATLAS is lencsevégre kapta Dél-Afrikában.

Mint írják. az előttünk álló éjszakán a nyugati, délnyugati megyékben sajnos felhősebb időre számíthatunk , így az ott élőknek még kicsit várniuk kell, hogy megcsodálhassák az üstököst. Ezzel szemben hazánk többi részén nagyrészt derült, csillagfényes éjszakának nézünk elébe, hívták fel rá a figyelmet.

Kapcsolódó
Bravúros képet készített a magyar asztrofotós egy spirálgalaxisról
Kilenc órán át készült a részletgazdag felvétel.
Olvasói sztorik