Életmód

Egy háztartási gép miatt is lehet egyre sósabb a Balaton

MTI/Vasvári Tamás
MTI/Vasvári Tamás

Egy friss kutatás szerint egyre sósabb a Balaton, aminek egészen meglepő oka is lehet.

Vörös Lajos professor emeritus az InfoRádió megkeresésére arról beszélt, a Balaton vízminőségét már a XIX. század végétől mérik, így a sótartalmát és a sóösszetételét is.

Nagyon jól látszik, hogy az 1970-es évek közepétől évről évre szabályosan nő a sótartalom, szinte lineáris rendje van ennek, aminek az oka eléggé összetett, nem is világos eléggé, hogy ki a fő ludas ebben a folyamatban. Következő kutatási lépcső, hogy kielemezzük az okokat

– fogalmazott.

Kizárta, hogy kommunális vagy ipari szennyezés okozza a sótartalom változását a Balatonban, szerinte elsősorban a csapadék a felelős. Esik az eső, és kiold valamit az épületek anyagából, a cserépből, a térkövekből, az utak burkolatából, és ez belekerül a patakokba, folyókba, aztán a Balatonba.

„Északi országokban nagyon egyszerű, mert ott sózzák az utakat, és az utak sózásától lesznek a vizek sósak. Nálunk gyakorlatilag már nincs tél, ettől tehát teljesen független a sótartalom növekedése, viszont az oldott sók a beépített területekről az esővel érkeznek; korrodálódnak az épületek, építmények” – ecsetelte.

De egészen meglepő oka is lehet annak, hogy sósabbá válik a Balaton. Vörös Lajos szerint ugyanis egy másik forrás lehet, amit még nem számoltak ki, hogy egyre több a háztartásokban a mosogatógép, ezekben sót használnak, ami szintén bejut a szennyvízbe, a szennyvíztisztítás során is benne marad, ez is bekerül előbb-utóbb a Balatonba.

Vörös Lajos ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a Balaton élővilága körül még sincs semmi dráma.

Egyelőre olyan mikroorganizmusok jelentek meg vagy szorultak vissza, amit még a vizet használó ember nem vesz észre, és ez még egy darabig így is lesz.

Lehet, hogy pár év múlva majd egy másfajta vízibolha lesz a tóban, de ez nem érinti a balatoni turizmust.

Az unokáink sem fogják megérni hogy a Balaton olyan sós legyen, mint egy tenger, de térjünk vissza erre 50 év múlva

– zárta gondolatait.

Kapcsolódó
Bámulatos fénycsóvát húzott az év üstököse a Balaton felett
Pazar felvételeken a nem mindennapi csillagászati jelenség.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik