Otthon készült

Ínyenc fűszereket készíthetünk ezekből a gombákból

Pixabay
Pixabay
Ha igazán különleges étellel akarjuk meglepni a családot, érdemes alaposabban megismernünk ezeket a gombákat.

Pörkölt helyett más módon is felhasználhatók ezek a gombák – írta a Magyar Mezőgazdaság.

Egy jó gombapörkölt, egy féltenyérnyi rántott laska vagy egy juhtúróval töltött csiperke kirántva remek fogás, ám vannak olyan fajok, melyeket érdemesebb más módon felhasználni a konyhában. Azokról van szó, amelyek különleges ízükkel kellemes élményeket okozhatnak. Az ételízesítés újszerű lehetőségével ismertetnek meg ezek a gombák.

Galéria
wikimedia commons
Nyári szarvasgomba (Tuber aestivum) A föld alatt, titokban növő rücskös, gumószerű termőtest igen zamatos. Szószok, tésztás, rizses, burgonyás ételek kiváló ízesítője. Kivételes élményt nyújt, ha pirított zöldségeinkre hintjük, vagy belecsempésszük néhány hajszálvékony szeletet vega hamburgerünkbe.

Bár ezekből a gombákból számos más finomság is készíthető, mégis, fűszerként igazán különleges hatást érhetünk el velük. A gombákkal mindenképpen óvatosan kell eljárni, ha magunk gyűjtenénk, mindig érdemes bevizsgáltatni, mielőtt elkészítenénk. Sajnálatos tény, hogy hazánkban minden évben bekövetkezik tragédia, számos fajta fogyasztása ugyanis veszélyes mérgezéseket okozhat. Ha mégis úgy döntünk, hogy gombás ételeket készítünk, ezekkel a trükkökkel tehetjük gazdagabbá az ízvilágukat.

Kapcsolódó
Íme a gombaszakellenőrök országos listája
A térképes kereső kényelmes és egyértelmű megoldást kínál a lakóhelyünkhöz legközelebbi szakértő megtalálásához.
Olvasói sztorik