Egy csoport tudós felfedte, hogy mi lehet az a titkos összetevő, amitől a kávé tökéletessé válik. És ez még azelőtt megtörténik, hogy az őrlés elkezdődne, írta a Life.
Állításuk szerint ez segít a baristáknak és az ipari kávéfőzőknek leküzdeni egy komoly akadályt. A kutatás szerint a víz hozzáadása az őrlési folyamat során csökkentette az elektromos áramot. Amikor a kávét megőrlik, a kávészemek közötti súrlódás elektromosságot hoz létre, aminek következtében a részecskék összegyűlnek a darálóban.
A kutatás megállapította, hogy a víz hozzáadásával a folyamat csökkenti a termelt elektromosságot, ami kevesebb kávépazarlást és erősebb ízeket eredményez.
A víz nemcsak a statikus elektromosságot csökkenti, így kevesebb rendetlenséget okoz az őrlés közben, hanem jelentős hatással lehet az ital intenzitására is, és potenciálisan segíthet abban, hogy a kívánt ízek magasabb koncentrációját érjük el
– nyilatkozta Christopher Hendon, a University of Oregon kémia docense.
A Matter folyóiratban megjelent tanulmány azt is feltárta, hogy az elektromosság hogyan befolyásolja a kávé ízét.
A kutatók különböző típusú kávébabokat vizsgáltak, figyelembe véve azok származási országát és a pörkölés színét. Megjegyezték a kávé feldolgozási módszereit is, és figyelembe vették, hogy a kávé mosott, koffeinmentes vagy natúr volt-e, ami nem befolyásolta az elektromosság mennyiségét.
A kutatók következő lépése, hogy megfejtsék a tökéletes kávé készítésének titkát. Most, hogy már tudjuk, milyen őrlési beállításokat kell használni a reprodukálható eszpresszó elkészítéséhez, elkezdhetjük megérteni, hogy milyen tényezők okozzák a kávé ízében tapasztalható érzékszervi különbségeket
– részletezte Christopher Hendon, a University of Oregon kémia docense.
A szélsőséges időjárás, a kereslet és az import szigorítása mind hozzájárulnak a kávé árának döbbenetes emelkedéséhez, a változások hatása már a mindennapi fogyasztók számára is érezhető. Ennek a hatására brutálisan emelkedik a kávé ára, közel az ezer forintos fekete.