Életmód

Instant vagy kézzel gyúrt tészta? Megdöbbentő a különbség

Az instant tészták soha nem voltak a táplálkozástudományi szakértők kedvencei, de az alábbi video láttán mindenkinek érdemes elgondolkodni, hogy érdemes-e felülvizsgálni kapcsolatát a félkész ételekkel.

Tanulmányok keretében vizsgálták a jelenséget és úgy tűnik, hogy hosszú ideig, nagy mennyiségben való fogyasztása nagy eséllyel cukorbetegség és érrendszeri zavarok kockázatát rejti magában.

A tudósok egy kisméretű kamerát  juttattak a kísérleti személy  gyomrába, aki ezúttal instant rament (japán tésztaféle) fogyasztott. A képernyőn jól nyomon követhető az emésztési folyamat.

A szervezet nagyon nehezen birkózik meg az instant tésztával.

Két óra elteltével is alig indult el az emésztés. Látszik az is, hogy a referencia személynél mennyivel gyorsabban megy végbe ez a folyamat.

Ezt, a maga nemében úttörő jellegű tanulmányt  Dr. Braden Kuo, a Massachusetts városi kórház egyik vezető orvosa végezte. Elmondja azt is a videó során, hogy a kísérlet még újszerű, a mintavételezési tartomány rendkívül csekély, bármilyen tanulságot levonni belőle kár lenne, ő maga is fogyaszt ilyen jellegű tésztaféléket, de mint jelezte, csak mértékkel.

Az, hogy a szervezet nehezen emészti meg, csupán a probléma egyik fele.

További aggályra ad okot, hogy, mint minden instant étel, ez is tele van adalékanyagokkal, ízfokozókkal, tartósítószerekkel, melyek a lassú felbomlás miatt jóval tovább maradnak a szervezetben, több idő marad a felszívódásra, káros hatásaik kifejtésére.  Az adalék, amit az alábbi  videó külön kiemel, az E319, egy többértékű fenol típusú vegyület. Illetve tartalmaz nátrium-glutamátot is, mely az egyik legáltalánosabban alkalmazott ízfokozó adalékanyag, nagy mennyiségben szintén egészségügyi problémákat képes okozni.

Érdemes megnézni!

https://www.youtube.com/watch?v=IQlNv2Au-Lg

És akkor most?

Egy csomag gyors tészta senkinél nem okoz végzetes problémát, de mindenképp el kell gondolkodni a változatos étkezés lehetőségein.

Választható alternatíva: készítsünk házi gyúrt tésztát

A receptért köszönet nagyi konyhájának.

Hozzávalók:

1 kg  búzafinom liszt,
9-10 friss tojás,
kb. fél dl víz

Előkészítünk egy nagy gyúrótáblát, ráteszünk egy mély műanyag tálat, amelybe beleszitáljuk a lisztet. Közepébe mélyedést vágunk. Egymás után, külön kis edénybe felütjük a tojásokat (nehogy a rossz tojás a többit is tönkretegye) és a liszt mélyedésébe tesszük. Jól összedolgozzuk kézzel, csak annyi langyos vizet tegyünk hozzá, hogy összeálljon a tészta. Addig gyúrjuk,  amíg fényes, hólyagos nem lesz. Inkább kemény, mint lágy tészta legyen.  A tésztát két részre vágjuk, majd folpackba csomagoljuk és körülbelül fél órát a hűtőbe tesszük, pihenni.

arial
Fotó: commonsmedia

Ezután belisztezett deszkán a tésztát is belisztezzük és lisztbe mártott nyújtófával 1,5 -2 mm vékony, nagy nagyobb körlappá nyújtjuk. Majd mindig egy kis részt a nyújtófára feltekerve, a két tenyerünk belülről kifelé irányuló mozgatásával nyújtjuk a tésztát.

Körülbelül fél órai szikkasztás után liszttel meghintjük, rácsavarjuk a nyújtófára, amelyet a gyúródeszkára helyezünk. Vigyázzunk ne száradjon ki, mert akkor nem lehet vágni. Késsel, hosszában végigvágjuk, majd a tésztalapokat egymásra téve még egyszer. Az ily módon kapott tésztacsíkokat egymásra tesszük és aszerint vágom fel, milyen tésztát szeretnénk belőle.

Készíthető finommetélt ( itt kb 1 mm vékonyra kell nyújtanunk a tésztát), széles metélt, kockatészta, vagy lebbencstészta.
A felvágott tésztát dobáló mozdulatokkal egy erre a célra használt vászonterítőre terítjük, hogy ne ragadhasson össze.
Vagy azonnal főzzük vagy megszárítjuk.

A legfinomabb tészta akkor készül, ha a maximális tojást amit a liszt felvesz belerakjuk, ettől lesz rugalmas és vékonyra nyújtható, a főzésnél meg kellően szilárd. 1 kg liszt 9-10 tojást vesz fel a tojások méretétől függően, de ebből hatalmas mennyiség lesz, így akinek a konyhája nincs ekkora mennyiségre felkészülve, hogy 3-4 tojásból készítsen tésztát és ez 3-4 normál adagnak megfelelő.

Olvasói sztorik