A mindennapi bevásárlás során sokszor rutinszerűen kerülnek a kosarunkba élelmiszerek, ám nem árt némi tudatossággal hozzáállni a vásárláshoz – különösen akkor, ha romlandó, fogyaszthatósági idővel ellátott termékekről van szó. A lejárt élelmiszerek elfogyasztása nem csupán kellemetlenségeket, de súlyos egészségügyi problémákat is okozhat, írta a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság.
Miért veszélyes a lejárt élelmiszer fogyasztása?
A lejárati idő arra szolgál, hogy a gyártó garantálja a termék minőségét és biztonságát egy adott dátumig.
- “Minőségét megőrzi”: Ez inkább a minőségi tulajdonságokat jelzi, például íz, állag, szín. Ilyen jelölésnél a lejárat után is fogyasztható lehet a termék, ha termék jelölésen feltüntetett feltételeknek megfelelően volt tárolva és nem mutat romlásra utaló jeleket.
- “Fogyasztható/felhasználható”: Ez mikrobiológiai szempontból romlandó élelmiszereken szerepel (pl. tejtermékek, húsok), melyek közvetlen veszélyt jelenthetnek a fogyasztó egészségére így szigorúan tilos a lejárati idő után fogyasztani őket.
A lejárt, különösen mikrobiológiai szempontból romlandó termékek fogyasztása egészségi ártalmakhoz, például ételmérgezéshez, hányáshoz, hasmenéshez, vagy súlyosabb esetekben kórházi ellátást igénylő fertőzésekhez vezethet, főleg gyermekeknél, időseknél és legyengült immunrendszerű embereknél.





Mint arról beszámoltunk vannak esetek, amikor nem megfelelő élelmiszert kapunk a boltban, de van megoldás, megmutatjuk mit tehetünk. Valamint megmutattuk azt a hét élelmiszert, ami sosem romlik meg.