Otthon készült

Dunsztolás lépésről lépésre: a befőttek és savanyúságok titka

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
A sikeres befőzés kulcsa a megfelelő dunsztolás.

A nyár és ősz bőséges terméseit a hideg hónapokra is megőrizhetjük – a friss gyümölcsökből és zöldségekből lekvárt, kompótot vagy savanyúságot készíthetünk. A folyamat egyik legfontosabb lépése a dunsztolás, amely nem a tartósítás záloga is – írja a Mindmegette.

Mi az a dunsztolás?

A dunsztolás a befőzés utáni hőkezelési folyamat, amely biztosítja, hogy az üvegek tartalma hosszú ideig fogyasztható maradjon. Két fő módszere van:

  • Vizes dunszt: az üvegeket vízzel telt lábasban vagy befőzőüstben gőzölik. A fokozatosan felmelegedő víz egyenletesen melegíti át a tartalmat, elpusztítva a baktériumokat.
  • Száraz dunszt: a lezárt üvegeket meleg takarók közé csomagolják, és lassan hagyják kihűlni. Így a hő tovább bent marad, ami szintén hozzájárul a tartósítás sikeréhez.

Mindkét módszer célja, hogy a befőtt ne romoljon meg, és akár hónapokig, sőt, évekig megőrizze frissességét.

Fontos lépések

Sterilizálás

Az üvegeket és fedőket alaposan mossuk el ecetes vagy mosogatószeres vízben, majd főzzük forró, lobogó vízben 15 percig. Törölgetni nem szabad, hagyjuk fejjel lefelé konyharuhán megszáradni.

Óvatosan a hőmérséklettel

Száraz dunsztoláskor a hideg üveg könnyen szétrepedhet a forró lekvártól. Ennek elkerülésére tegyük az üvegeket mély tepsibe, és öntsünk melléjük forró vizet az üveg harmadáig – így fokozatosan melegednek fel.

Fordítás a légmentes zárásért

Mielőtt száraz dunsztba tennénk az üvegeket, fordítsuk őket fejjel lefelé 5–15 percre. Ez segít légmentesen lezárni a tartalmat, és meggátolja a penész vagy baktérium kialakulását.

Lassú kihűtés

A száraz dunsztban lévő üvegeket újságpapírba csomagoljuk, majd pokrócokkal, takarókkal béleljük körbe, és hagyjuk 2–3 napig pihenni.

Vizes dunszt esetén

Az üvegek alá tegyünk rácsot vagy vastag papírréteget, hogy ne érintkezzenek közvetlenül a fazék aljával. Az időmérést akkor kezdjük, amikor a tartalom gyöngyözni kezd. Főtt alapanyagoknál 10–15 perc, nyers alapanyagoknál akár 30 perc is kellhet.

Sütős módszer

Ha sütőben gőzölünk, töltsük fel a tepsit két-három ujjnyi vízzel, és figyeljük, hogy ne fogyjon el. A kész üvegeket a sütőben hagyjuk kihűlni.

Egy kis odafigyeléssel és türelemmel olyan kamrakincseket készíthetünk, amelyekkel egész télen visszaidézhetjük a nyár ízeit.

Korábban bemutattuk már a házi pizzaszósz, a paradicsomos cukkini és a télire eltett rostos gyümölcslé készítését is.

Kapcsolódó
Befőzés kisokos: így lesz tökéletes a befőtt és a lekvár
Bőség idején okos ember tartalékol, az okos háziasszony meg befőz.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik