Virágzó vidékünk

Gombaszedőknek: mindenképp nézessük meg szakértővel – íme az országos lista

pixabay.com
pixabay.com
A tévedés lehetősége mindig fennáll.

Az ősz a gombák évszaka, számtalan fajta gomba csalogatja az erdőkben a gombászokat és nem gombászokat is. Az ehető csemege nagy kísértést jelent, ám a hibás fajismeret, és az ebből adódó tévedés tragédiákat is szülhet.

Az ehető gombák megfelelően elkészítve igencsak ízletes eledelnek számítanak, de megkeresésük is izgalmas feladat és kihívás, írja az fmc.hu. Ugyanakkor érdemes óvatosnak lenni az erdőn, mezőn gyűjtött gombafélékkel, hiszen nem csupán az ehető, de a mérgező kalaposok is ott lapulnak a talajszinten vagy épp a fákra kapaszkodva.

Az erdőt járó gombászok között akadnak tapasztalt gombaszedők, de olyanok is, akik mindössze 2-3 biztosan felismerhető ehető fajt gyűjtenek. És persze ott vannak a teljesen kezdők is, akik egy családtag, szomszéd vagy munkatárs sikerén felbuzdulva vágnak neki a keresésnek, ám valódi tudás nélkül.

A gombaismeret azonban nem könnyen megszerezhető: a fajok megjelenése rendkívül változatos, ugyanakkor sok esetben előfordul, hogy egy ehető és egy mérgező gomba szinte megtévesztésig hasonlít egymásra. Ráadásul a hazai fajszámot mintegy 3000-re becsülik, így a tévedés lehetősége mindig benne van a kosárban.

Ne maradjon el a bevizsgáltatás

Éppen a keveredés veszélye miatt a leszedett gombákat mindig erősen ajánlott szakértővel átnézetni, így biztosra mehetünk, hogy nem kerül a tányérunkra egyetlen olyan gomba sem, ami mérgező, sőt fogyasztása akár végzetes is lehet.

Nem tudod kinél vizsgáltasd be a gombát?

Természetesen nem mindenki tudja, hol talál gombaszakértőt, aki segítségére lehet a beazonosításban. Ebben segít a fortissimafungus.com oldal, ahol térképes gyűjtés található  az országban elérhető hivatásos bevizsgálókról, megkönnyítve a biztonságos gombafogyasztást. Nagy segítség az is, hogy az oldal havi lebontásban az adott időszakra leginkább jellemző gombákat is bemutatja.

Tudtad? Ezért a három hibáért könnyen bírságot kaphat az, aki gyűjtött gombát árul. Megfőznéd, amit leszedtél? Így  tisztítsd meg a gombát főzés előtt.

Kapcsolódó
Érintésre feketévé válik a magyar erdők ritka gombája
Szaga semleges, íze jellegtelen, nem ehető faj. 
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik