Az ősz a gombák évszaka, számtalan fajta gomba csalogatja az erdőkben a gombászokat és nem gombászokat is. Az ehető csemege nagy kísértést jelent, ám a hibás fajismeret, és az ebből adódó tévedés tragédiákat is szülhet.
Az ehető gombák megfelelően elkészítve igencsak ízletes eledelnek számítanak, de megkeresésük is izgalmas feladat és kihívás, írja az fmc.hu. Ugyanakkor érdemes óvatosnak lenni az erdőn, mezőn gyűjtött gombafélékkel, hiszen nem csupán az ehető, de a mérgező kalaposok is ott lapulnak a talajszinten vagy épp a fákra kapaszkodva.
Az erdőt járó gombászok között akadnak tapasztalt gombaszedők, de olyanok is, akik mindössze 2-3 biztosan felismerhető ehető fajt gyűjtenek. És persze ott vannak a teljesen kezdők is, akik egy családtag, szomszéd vagy munkatárs sikerén felbuzdulva vágnak neki a keresésnek, ám valódi tudás nélkül.
Ne maradjon el a bevizsgáltatás
Éppen a keveredés veszélye miatt a leszedett gombákat mindig erősen ajánlott szakértővel átnézetni, így biztosra mehetünk, hogy nem kerül a tányérunkra egyetlen olyan gomba sem, ami mérgező, sőt fogyasztása akár végzetes is lehet.
Nem tudod kinél vizsgáltasd be a gombát?
Természetesen nem mindenki tudja, hol talál gombaszakértőt, aki segítségére lehet a beazonosításban. Ebben segít a fortissimafungus.com oldal, ahol térképes gyűjtés található az országban elérhető hivatásos bevizsgálókról, megkönnyítve a biztonságos gombafogyasztást. Nagy segítség az is, hogy az oldal havi lebontásban az adott időszakra leginkább jellemző gombákat is bemutatja.
Tudtad? Ezért a három hibáért könnyen bírságot kaphat az, aki gyűjtött gombát árul. Megfőznéd, amit leszedtél? Így tisztítsd meg a gombát főzés előtt.

