Ha azt hisszük, az őszi időszak után nincs mit keresni az erdőben, tévedünk. Amikor a legtöbb ehető növény és gomba pihenőt tart, van egy különleges külsejű faj, amely még a fagyos hónapokban is megmutatja magát: ez a júdásfülgomba. Szokatlan megjelenése, rugalmas állaga és gyógyhatása miatt egyre többen fedezik fel maguknak – írja a Turista Magazin.
Miért hívják júdásfülnek?
A legenda szerint Júdás, miután elárulta Jézust, egy bodzafán vetett véget életének. A gomba gyakran éppen fekete bodzán nő, termőteste pedig fül alakú – így született meg a különös elnevezés.
A gomba külseje valóban emlékeztet egy sötétbarna, áttetsző fülre. Tapintásra porcos, kocsonyás, belül nedvdús, és nincs tönkje. Az erdőben főként korhadó ágakon, kidőlt fatörzseken vagy beteg fákon találkozhatunk vele – leginkább bodzán, de előfordul fűzön, akácon és eperfán is.
Télen is szedhető
Míg a legtöbb gombafaj visszahúzódik a hideg hónapokra, ez a faj akár a fagyos, havas időszakban is megmarad. A hideg nem árt neki – megfagy, de tavasszal felengedve újraéled, mintha mi sem történt volna.
Legnagyobb eséllyel enyhe, csapadékos téli napokon találkozhatunk vele, amikor az erdőben a nedvesség újra életet lehel az elhalt ágakba.
Az ételeinkben is megállja a helyét
Bár Európában sokáig nem tartották különlegesnek, Ázsiában igazi kedvenc. A kínai konyhában például „fafülgombaként” ismert, és gyakori összetevője a csípős-savanyú leveseknek vagy pirított zöldségételeknek.
Íze szinte semleges, de állaga páratlan: rugalmas, porcos, enyhén roppanós – pont ezért szeretik annyira. Kiválóan átveszi a fűszerek, mártások aromáit, és bármilyen ételbe izgalmas textúrát visz.
Felhasználhatjuk levesekben, tésztás ételekben, rizses fogásokban, salátákban, pörköltekben, sőt akár töltve és kirántva is.
Sütés előtt érdemes röviden forró vízben előfőzni, mert nyersen a serpenyőből szó szerint „kiugorhat”.
A júdásfülgomba egyik legjobb tulajdonsága, hogy szárítva is teljesen visszanyeri eredeti állagát. Szárítás után elég vízbe áztatni, és percek alatt újra rugalmassá válik. Emiatt ideális tartósításra: ha nagyobb mennyiséget találunk, bátran eltehetjük a kamrapolcra a téli levesekhez és wokos ételekhez.
Gyógyhatásai miatt is érdemes gyűjteni
A júdásfülgombát a távol-keleti gyógyászatban évezredek óta használják. Kutatások szerint vérzsírszint-csökkentő, véralvadásgátló és gyulladáscsökkentő hatású.
Emellett kalóriaszegény, mégis jól eltelít, tele van rosttal, fehérjével, vitaminokkal és ásványi anyagokkal – így akár diétás étrendbe is beilleszthető.
Korábban már többféle gombáról is írtunk, „az erdő csirkéjéről”, az érintésre feketévé váló gombáról és a kucsmagombáról is.

