Otthon készült

Nem gondolnánk, hogy mi a háztartás legszennyezettebb eszköze

getty images
getty images
A vizsgálatok egyes esetekben több mint ezer baktériumkolónia mutattak ki.

Kevesen gondolnák, hogy a legtöbb háztartás legszennyezettebb tárgya a konyhában található, írta a Startlap.hu.

A kávéfőzők víztartálya a háztartások egyik legfertőzöttebb pontja lehet, ha nem tisztítjuk rendszeresen – figyelmeztetnek a német fogyasztóvédelmi szervezetek és kutatások.

Ezért szaporodnak el a baktériumok a kávéfőzőben

A kávéfőzők víztartályában gyorsan kialakulhat biofilm – egy nyálkás réteg, amelyben baktériumok, algák és penészgombák szaporodnak el. A víztartály ideális környezetet biztosít számukra: nedves, gyakran langyos, és sokszor hosszú ideig áll benne a víz.

Egyetemi vizsgálatok szerint egyes készülékekben milliliterenként több mint ezer baktériumkolónia volt kimutatható, sőt, néhány esetben ezek a kórokozók a lefőzött kávéban is megjelentek.

A kutatók többféle baktériumot azonosítottak, köztük a Pseudomonas aeruginosa és a Staphylococcus fajokat, amelyek egészségügyi kockázatot is jelenthetnek. Bár a kávéfőző a vizet a tartály után felmelegíti, a legtöbb automata gép nem forralja fel teljesen – az átlagos kifolyási hőmérséklet 68 °C alatt marad. Ez ugyan csökkenti a baktériumok számát, de nem pusztítja el őket teljesen, így a biofilm maradványai a kávéba is bekerülhetnek, ha a tartály elhanyagolt.

A higiénikus működéshez a szakértők napi és heti tisztítási rutint javasolnak

  • Naponta célszerű a maradék vizet kiönteni, a tartályt átöblíteni, majd nyitott fedéllel kiszárítani,
    hogy megelőzzük az algásodást.
  • Hetente egyszer érdemes langyos vízzel és kevés mosogatószerrel alaposan kimosni a tartályt, beleértve a sarkokat is, majd tiszta vízzel leöblíteni és megszárítani.
  • A vízkőtelenítést is fontos rendszeresen elvégezni, de kizárólag a gyártó által ajánlott szerekkel.

A szakértők tanácsa

Reggelente érdemes egy csésze kávét lefőzni és kiönteni, mert éjszaka álló vízben a baktériumok száma átmenetileg megemelkedhet.

A közelmúltban bemutattuk azt a négy helyet, ami baktériumfészekké változtatja a konyhánkat, valamint megosztottunk egy trükköt aminek az alkalmazásával makulátlanul tiszta lesz az odaégett edény.

Kapcsolódó
Így lesz makulátlanul tiszta a fa vágódeszka
Soha ne tegyünk mosogatógépbe!
Olvasói sztorik