Életmód

Nyers fokhagyma mellékhatások nélkül: meglepően egyszerű módszer

Pixabay
Pixabay

A fokhagymát régóta a természet egyik legerősebb immunerősítőjének tartják. A felsőlégúti betegségek idején sokan veszik elő „házi antibiotikumként”, hiszen számos kutatás igazolja, hogy az allicin nevű hatóanyaga hatásosan támogatja a szervezet védekezőrendszerét. A gond csak az, hogy nyersen elég megterhelő tud lenni: sokaknak okoz gyomorégést, puffadást vagy hányingert, ezért inkább elkerülik – ezzel viszont épp azt a formáját hagyják ki, amely a leghatékonyabb lehetne.

A boltokban kapható fokhagyma-kapszulák jó alternatívának tűnnek, de gyakran nem tartalmazzák azt a friss allicint, amely a valódi hatásért felelős. Egy egyszerű, otthon is alkalmazható módszer azonban ezt a problémát áthidalja: nem meg kell enni a fokhagymát, hanem bevenni – egészen pontosan vékonyra szeletelve, vízzel lenyelni, mintha gyógyszer lenne, írja a Green.hu.

Miért működik ez a módszer?

A nyers fokhagyma akkor a legaktívabb, amikor a gerezd megsérül – vagyis szeleteléskor. Ilyenkor indul be az allicin képződése, amelynek antibakteriális és vírusellenes hatása széles körben ismert. Ha azonban a vékonyra vágott szeleteket nem rágjuk meg, a fokhagyma nem kezdi irritálni a szájat és a gyomrot, így sokkal kímélőbb.

A módszernek több előnye is van:

Nem terheli meg a gyomrot. A szeletek lassabban bomlanak le, így nem okoznak égő érzést vagy émelygést.

Nem lesz fokhagymaszagú a lehelet. Mivel nem rágjuk szét, a jellegzetes aroma nem kerül a szájba és az orrjáratokba.

Jobb hasznosulás a bélrendszerben. A szeletek tovább jutnak a gyomron, így a hatóanyagok ott szívódnak fel, ahol kevésbé irritálnak, viszont hatékonyabbak lehetnek.

Ezzel a technikával a fokhagyma szinte saját „kapszulává” válik, mindenféle feldolgozás és adalék nélkül.

Miért hasznos a fokhagyma télen?

Megfázásos időszakban a rendszeres fokhagymafogyasztás csökkentheti a betegségek előfordulását és a tünetek időtartamát. Aki azonban eddig a gyomorérzékenység miatt óvatos volt vele, ezzel a módszerrel mellékhatások nélkül élvezheti annak előnyeit.

Nem véletlen, hogy egyre több természetgyógyászati irányzat javasolja ezt az egyszerű, de nagyon is gyakorlatias megoldást: egyszerű, olcsó és meglepően jól működik, különösen a téli időszakban.

Ha szeretnél, akár teniszlabdaméretű fokhagymát is termeszthetsz. Ha gyorsan szeretnéd megpucolni, ahhoz is van ötletünk.

Kapcsolódó
Aprítsunk okosan: így lesz tökéletes a fokhagyma az ételekben
Egészben, szeletelve, aprítva vagy zúzva? Nem mindegy, hogyan kerül az ételbe.
Olvasói sztorik