Életmód

Virágmezőkön gyűjtik a világ legdrágább élelmiszerét

Évente egyszer, mindössze egy hétig gyönyörű lila virágok árasztják el a földeket bolygónk egyes területein.

Kilogrammonkénti egymillió forintos árával messze a legdrágább élelmiszer a Földön a sáfrány, még a szarvasgombánál, a kaviárnál és az eredeti balzsamecetnél is többet kóstál – írja a Serious Eats.

Irán, India és Marokkó a hazája, de Európában is termelik, Görögországban és Spanyolországban, sőt egy kis svájci faluban is.

Története epikus, ízét mindenfelé nagyra becsülik

Ma már nemzetközi szervezetek laboratóriumi berendezéseket gyártanak, hogy vizsgálják a sáfrány ízét, színét és a növény gazdagságát.

Az évszázadok óta nagy hírnévnek örvendő fűszert sokan próbálják hamisítani, és embargójára is nem egyszer volt példa. De mi az igazság? Megéri ez a nagy felhajtás?

Galéria
Fotó: Europress fotóügynökség

Először is, miért kerül ennyibe?

A sáfrány tulajdonképpen a krókusz porzója. A magas tápértékű virág szeszélyes hozammal bír, évente mindössze egy hétig terem, a porzókat pedig csak és kizárólag kézzel lehet eltávolítani a virágból.

Jelentős munkaerő kell hozzá, hogy 150 növény leszüretelesével végül egy (!) gramm sáfrányt kapjanak a dolgos emberek. Ha megbízható forrásból vásárlunk kis mennyiséget, akkor mindenképp megéri. Az ízét igazából nem lehet szavakkal körülírni, mélységesen finom. Jól szuperál rengeteg ételhez, még egy domináns fogást is új szintre tud emelni.

Mire kell figyelnünk?

Szögezzük le, hogyha pár száz forintért látsz eladó sáfrányt, inkább tedd vissza a polcra.

Fotó: Thinkstock
Fotó: Thinkstock

A vásárlás előtt vegyük figyelembe, honnan származik a termék. Az iráni sáfrány a legjobb választás: színe mélyvörös, íze pedig eltér a máshol termesztettektől.

Ha nagyon be akarjuk szerezni, nehéz dolgunk lesz. A termesztő országok nem, vagy csak kivételes esetben bocsájtják exportra a sáfrányt.

Mire használjuk?

Leggyakrabban rizsfélékhez szokták adagolni. Egy csipet sáfrány ragyogó illatot, színt ad a köretnek.

Emellett egyes régiókban pudingokba, húsokhoz, halakhoz karfiolhoz, hagymához és egyéb zöldségekhez szokták felhasználni.

A legjobb, ha már a főzés elején a serpenyőbe, fazékba helyezzük, hogy a többi összetevő átvegye az ízét.

A sáfrány gyógyító ereje

A sáfrányszálakat a természetgyógyászatban gyomor- és bélkólika ellen, köhögési rohamokra, reumatikus panaszoknál, kimerültség és koncentrációs gyengeség esetén használják. Émelygés és hányás esetén is használ. Erősíti az idegeket, és új impulzusokat ad a szexuális szerveknek. Érdekes módon a depresszív állapoton is javít.

Figyelem!

Nagy mennyiségű fogyasztása mérgező hatást válthat ki az emberi szervezetben.

 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik