November 11-e Márton napja a 40 napos adventi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor a jóízű és gazdag falatozás, vigasság megengedett volt a régi időkben – és miért térnénk el ettől a szép tradíciótól napjainkban?
A libalakomák az utóbbi jó évtizedben váltak újra népszerű programmá hazánkban. Manapság a magyar emberek sokasága nem hagyná ki e pompás gasztronómiai kalandot, a táncos mulatságokat és az újbor kóstolását.
![Együk a préslibát, igyuk az újbort, nyújtsuk ki Márton köpenyét! 1 Fotó: MTI](https://s.24.hu/app/uploads/sites/11/2015/11/libu3.jpg)
A lúd fogyasztásának hagyománya szorosan kötődik az újbor fogyasztásához, a magyar pedig bort iszik a mondás szerint. Igaz ez persze a németekre is, akiknél – éppen a borkóstolással összefüggésben – már a 12. században „szüreti vagy préslibának” is nevezték a Márton-ludat, a bort pedig sok helyen libás-bornak vagy Márton-bornak, aminek még gyógyító hatást is tulajdonítottak.
A mellcsontok fontossága
Márton-napja a hagyományok gazdag tárházát is felvonultatja. Egyes megfigyelések szerint, ha a Márton napján szedett vesszőt – amit az állatok terelésére használtak – az istálló ajtaja fölé helyezték, az megvédte az állományt a betegségektől. Egyes területeken az elfogyasztott libapecsenye mellcsontjából is komoly következtetéseket vontak le.
![Együk a préslibát, igyuk az újbort, nyújtsuk ki Márton köpenyét! 2 Fotó: MTI](https://s.24.hu/app/uploads/sites/11/2015/11/libu2.jpg)
Ha az fehér volt, akkor enyhe, havas telet jósoltak, ám ha barna, vagy vöröses színben látták, akkor fagyos, csapadékszegény és kemény télre számítottak. Sok helyen az is szokássá vált, hogy vacsora után a mellcsontokon keresztül nézték meg a naplementét, ami felhős időben enyhe, tiszta égbolt estén kemény télre utalt. Aztán vagy bejött a jóslat, vagy nem…
A rituálé része a rétes is
A hagyomány szerint ludat kell enni ezen a napon, mert, aki Márton napján nem fogyaszt libát, az egész évben éhezik. A néphit szerint minél többet iszunk ezen a napon, annál egészségesebbek leszünk.
Higgyünk a régi idők intelmeinek! Együnk, igyunk Márton napján! Fogyasszuk el a libalevest és libasültet párolt káposztával, zsemle- vagy burgonyagombóccal, utána pedig kóstoljuk meg a jóféle idei bort, igyuk ki Márton-poharát! Közben ne feledkezzünk meg egy jóféle rétes fogyasztásáról sem, mely a hagyomány szerint nagy jelentőséggel bír ezen a napon: a rétes nyújtása jelképezi Szent Márton oltalmazó köpenyének kinyújtását.