Életmód

Együk a préslibát, igyuk az újbort, nyújtsuk ki Márton köpenyét!

A hagyományok szerint ezen a napon korlátok nélkül ehetünk és ihatunk, az egészségünkre válik.

November 11-e Márton napja a 40 napos adventi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor a jóízű és gazdag falatozás, vigasság megengedett volt a régi időkben – és miért térnénk el ettől a szép tradíciótól napjainkban?

A libalakomák az utóbbi jó évtizedben váltak újra népszerű programmá hazánkban. Manapság a magyar emberek sokasága nem hagyná ki e pompás gasztronómiai kalandot, a táncos mulatságokat és az újbor kóstolását.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

A lúd fogyasztásának hagyománya szorosan kötődik az újbor fogyasztásához, a magyar pedig bort iszik a mondás szerint. Igaz ez persze a németekre is, akiknél – éppen a borkóstolással összefüggésben – már a 12. században „szüreti vagy préslibának” is nevezték a Márton-ludat, a bort pedig sok helyen libás-bornak vagy Márton-bornak, aminek még gyógyító hatást is tulajdonítottak.

A mellcsontok fontossága

Márton-napja a hagyományok gazdag tárházát is felvonultatja. Egyes megfigyelések szerint, ha a Márton napján szedett vesszőt – amit az állatok terelésére használtak – az istálló ajtaja fölé helyezték, az megvédte az állományt a betegségektől. Egyes területeken az elfogyasztott libapecsenye mellcsontjából is komoly következtetéseket vontak le.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Ha az fehér volt, akkor enyhe, havas telet jósoltak, ám ha barna, vagy vöröses színben látták, akkor fagyos, csapadékszegény és kemény télre számítottak. Sok helyen az is szokássá vált, hogy vacsora után a mellcsontokon keresztül nézték meg a naplementét, ami felhős időben enyhe, tiszta égbolt estén kemény télre utalt. Aztán vagy bejött a jóslat, vagy nem…

A rituálé része a rétes is

A hagyomány szerint ludat kell enni ezen a napon, mert, aki Márton napján nem fogyaszt libát, az egész évben éhezik. A néphit szerint minél többet iszunk ezen a napon, annál egészségesebbek leszünk.

Higgyünk a régi idők intelmeinek! Együnk, igyunk Márton napján! Fogyasszuk el a libalevest és libasültet párolt káposztával, zsemle- vagy burgonyagombóccal, utána pedig kóstoljuk meg a jóféle idei bort, igyuk ki Márton-poharát! Közben ne feledkezzünk meg egy jóféle rétes fogyasztásáról sem, mely a hagyomány szerint nagy jelentőséggel bír ezen a napon: a rétes nyújtása jelképezi Szent Márton oltalmazó köpenyének kinyújtását.

Egészségünkre!

Nyújtsuk ki hát Márton köpenyét, libalakomázzunk, újborozzunk!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik