A disznótor köré számos hiedelem, babona épült.
- Ha péntek volna, vagy tizenharmadika, vagy esetleg kedd, avagy újhold, akkor a disznó csak természetes halállal halhatna, a szerencsétlenséget távol tartva a disznóvágást messze kerülni kell.
- A disznót a hiedelem szerint nem szabad sajnálni, mert annál nehezebben múlik ki. A szomorkodó, siránkozó kisebb gyerekeket a hagyomány szerint az udvarról a házba zavarták, nehogy a disznó meghallja sírásukat.
- A pörzsölésnél jól figyeljünk, mert a babona szerint szerencsétlenséget hozhatunk a házra, ha a malacot rossz irányba fordítjuk a perzselés előkészítésénél, ugyanis a disznót fejével a ház irányába kell fektetni.
- A hagyomány szerint mielőtt a perzselést megkezdték volna, szalmacsóvával háromszor körüljárták, mert így a házat megőrizték a vadállatoktól.
- A perzselésnél a szalonna mennyiségéről is gondoskodik a babonaság, a hasára fektetett malacot, ha segítő maga felé húzza, a szalonnája nagyra nő. A szalonna nagyságát a disznóvágás bontási fázisában is befolyásolhatjuk, a négy sonka kivételénél.
- A perzselést követően a malac bontásakor ne feledkezzünk meg gondoskodni az utánpótlásról, a babona szerint az utasítás a következő: a böllér vágja le malac a csecsét, adja a gazdasszonynak, aki azt hajítsa be az ólba, s közbe háromszor kiáltsa „fele göbe, fele kany”. Ha mindezt megtesszük, a disznóvágás utáni ól halálos néma csendjét az újesztendőben sok kismalac visítása fogja megtörni
- Disznóvágáskor a disznó bontásánál a lépnek is fontos szerepet szán a hiedelemvilág. Ha a lép vékony, akkor gyenge, ha vastag, akkor kemény télre számíthatunk.
- A bontást követően a húsok besózásával történő tartósítása során sem mindegy hogyan viselkedünk. A kezünk járjon ne a szánk, mert ha beszélünk, bizony megférgesedik a hús.
- A babona nem csak a munkát járja át, de még a disznótoros mulatságot is körbefonja, annak érdekében, hogy a jövő évi disznóval is szerencsénk legyen, a poharunkat többször emeljük meg, mert mint tudjuk a disznóból csak jó sülhet ki. Nem mindennapi disznótoros reggelikről itt olvashattok.