Életmód

Miért jó fájós fülre a meleg só?

A hideg idő beköszöntével nem csak a náthával kell megküzdenünk, de sok kisgyermeknek ez a fülfájások időszaka is.

A középfülgyulladás legtöbbször a felső légutak megfázásos eredetű gyulladásának átterjedése a fülre. A kisgyermekek esetében gyakoribb a középfülgyulladás, mert náluk a fülkürt rövidebb, mint a felnőtteknél, így rövidebb úton hamarabb érnek el a kórokozók a dobüreghez. A kórokozók többnyire baktériumok, de előfordulhat vírusos fertőzés is.

Mint minden betegség esetében, ez esetben is fontos, hogy minél előbb kezdjük kezelni! Talán sokan emlékeznek még nagyszüleink jól bevált praktikájára, a meleg sóra.

A meleg só serkenti a vérkeringést, csökkenti a fülben a nyomást, ezáltal a fájdalmat.

Arról, hogy milyen só legyen, eltérő véleményeket olvasni. Ez esetben elmondhatjuk, hogy akár tengeri, akár konyhasót használunk, az egészség szempontjából egy a fontos: hogy ne legyen finomított!

“Sópárnás” módszer

Hatékonysága vitathatatlan és külön szerencse, hogy minden háztartásban szinte azonnal bevethető. Csupán egy tiszta fehér pamutzokni és finomítatlan só szükséges az elkészítéséhez.

Készítsünk elő 1-1,5 csésze durva sót. Melegítsük egy serpenyőben kis lángon 4-6 percig folyamatosan kevergetve, majd jól rázzuk össze, hogy egyenletes hőmérsékletű legyen. Ezután töltsük zokniba és helyezzük a fájós fülre!

Pakolás

Szintén népi hagyományokon alapul és érdemes kipróbálni a vöröshagyma-pakolást. A hagymát kockázzuk és gézhengerbe csavarva tegyük a fülre, hogy az illóolajok ki tudják fejteni hatásukat.

Fülcsepp

Különösen ajánlott a kövirózsacsepp, amit mi is elkészíthetjük. Ehhez a levelét törjük apróra és a levét óvatosan csepegtessük a hallójáratba.

Burgonya

A krumpli szintén enyhíti a fülfájást. Egyrészt főzőlevével való párologtatás, másrészt megfőzve, sózva és összetörve, majd szorosan a fülre téve csillapítja a bántalmakat.

Fontos! A középfülgyulladásnál ugyan nem kizárt a spontán gyógyulás, a szakszerű kezelés érdekében, ha a gyermeknél középfülgyulladásra gyanakszunk és szelíd kezeléssel nem múlik másnapra a fülfájás, akkor forduljunk orvoshoz!

Fájdalom alapján a következőre gondolhatunk:

– a fájdalom nő, ha meghúzzuk a fülcimpánkat: külső hallójárat gyulladás

– fájdalom és váladékozás: külső hallójárat- vagy középfülgyulladás

– fájdalom+ füldugulás: középfülgyulladás

– fájdalom + viszketés: allergia

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik