Életmód

Burgonyás csicsóka helyett jércemellet adna a gyerekeknek a polgármester

Tiltakoznak a szülők az ország több településén a mostani tanévben bevezetett menzareform miatt.

A Mintamenza program és a vonatkozó miniszteri rendelet egyebek mellett korlátozza, hogy tíz étkezési napon belül hányszor ehetnek száraztésztát, rizst és burgonyát a gyerekek. De például nem tehető tejföl a töltött káposztára, só pedig nem lehet étkezés közben az asztalon. A cél, hogy a gyerekek egészséges ételeket kapjanak, valamint új, eddig ismeretlen ízekkel ismerkedjenek meg.

A nebulók sokaságának nem tetszik az új rendszer, az olykor szokatlan ízvilág. Sok helyen üres gyomorral mennek haza a gyerekek az iskolából, a korábbinál drágább ételek jelentős része pedig a moslékba kerül.

Békéscsabán egy anyuka Facebookon közzétett fotója és megjegyzése verte ki a biztosítékot.

menza

Bár a Mintamenza program illetékesei a kép valódiságát megkérdőjelezték, azon jól látható valamilyen „eledel”. Az aznapi menü szerint burgonyás csicsóka van a tányérban, melyet új ízként, a csicsóka népszerűsítésének okán vettek fel a reform ételek közé. A fotó láttán akadtak, akik nem kerteltek, inkább minősítették az ételt:

Ez még egy kezdő háziasszonynál is válóok. A kutya is különbet kap otthon.

A közösségi oldalon megfogalmazott szülői vélemények sokasága szólt arról, hogy változtatni kellene a menükön, mert a gyerekek a legtöbb iskolai tanítási napon valóban éhes farkasként térnek haza, miközben a menzakoszt árát fizetni kell.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere az eset kapcsán személyesen „vette kézbe” a menzaügyet. Amint Facebook oldalán írta:

Az elmúlt egy hónapban számtalan személyes tapasztalatra tettem szert a közétkeztetés kapcsán. Jártam a Gyermekélelmezési Intézmény konyháin, bölcsődékben, óvodákban, iskolákban és azok tálalókonyháin.  Az így szerzett tapasztalataimat beszéltem meg Prohászka Bélával, a Mintamenza program szakmai vezetőjével.

A polgármester a megbeszélésen említést tett az adagok mennyiségi és minőségi kifogásairól, az ételsor változatosságának szükségességéről, valamint az ételek jellegének megfelelő tálalás szakmai követelményeiről és elvárásairól. Ezek javítására megfogalmazta javaslatait, az ügy megoldására szülők és gyerekek véleményeit is várják.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

A polgármester közösségi oldalán szezonális, téli ételek ajánlatát várja a szülőktől és a gyerekektől december 15-ig. A kéréseket egyeztetik a Mintamenza program illetékeseivel annak érdekében, hogy azokat be lehessen építeni a januári és februári közétkeztetési étlapra Békéscsabán. Az első ételsort ő maga tette közzé.

Az én kedvenc menüm a sütőtök krémleves pirított mandulával, rozmaringos jércemell, petrezselymes burgonyával, céklasalátával lenne.

Első olvasatra a burgonyás csicsókánál ennek minden bizonnyal jobban örülnek majd a gyerekek.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik