5 magas antioxidáns tartalmú fűszer, amit igen érdemes használnunk

Fűszerek, melyek nem csak ízletesebbé teszik ételeinket, de sok esetben  egészségesebbé is.
Kapcsolódó cikkek

Sokan nem tudják, hogy jó néhány fűszerünkre igaz, hogy gazdag polifenol  források, és ezáltal kiváló antioxidánsok. Ezek a vegyületek megőrzik, illetve javítják az erek rugalmasságát, tágulási képességét, ezáltal csökkentve  az érelmeszesedés, magas vérnyomás, keringési betegségek és ödémásodás kialakulásának esélyét.

A fűszerek hatékonyságát is szabvány  alapján határozzák meg

Az O.R.A.C. érték egy nemzetközileg elfogadott, hitelesített, szabadalmaztatott szabványrendszer, melyet az amerikai Brunswick laboratórium 1997-ben vezetett be, folyamatosan fejleszt  és az élelmiszerek antioxidáns kapacitásának mértékét jelzi. Egy átlag embernek ez az érték 5-12 ezer között van naponta, függően testsúlytól, étkezési szokásoktól, egészségi állapottól -olvashatjuk a treehugger oldalán.

Magas antioxidáns tartalmú fűszerek

Oregánó

Az oregánó egyet jelent az olasz konyhával, pizza- és a tésztaszószok esetén nyilvánvaló választás. De oregánóval a rántottát, zöldségleveseket, salátaönteteket és pirított zöldségeket is  ízesíthetünk.

Az oregano antioxidáns tartalma – 175,295 ORAC/100 g

Rozmaring

A rozmaringot pácokhoz, a hús bedörzsöléséhez, halakra, burgonyára használhatjuk, de gyógyteája is igen jótékony hatású.

A rozmaring antioxidáns tartalma- 165.280 ORAC / 100 g

Kakukkfű

Egy másik népszerű mediterrán fűszer a kakukkfű. Rendkívül sokoldalú, majdnem azonos módon alkalmazhatjuk, mint az oregánót.  Salátaöntetek, levesek, pörköltek, sültek, tojás alapú ételekhez, fokhagymás kenyér, tésztára szósz formában fűszerezhetünk vele.

A kakukkfű  antioxidáns tartalma – 157.380 ORAC / 100 g

Kurkuma

A kurkumát leggyakrabban az indiai konyhához társítják. A curry-hez bátran adjunk hozzá pluszban egy kanál kurkumát, de társíthatjuk a köményhez, korianderhez, gyömbérhez és a fokhagymához. Szórjunk kurkumát a levesekhez, pörköltekhez és a rizshez is, gyönyörű, élénk sárga színével is feldobja az ételt.

A kurkuma antioxidáns tartalma – 127.068 ORAC / 100 g

Orvosi zsálya

Az orvosi zsálya hasonló a rozmaringhoz, ez is kiváló sült zöldséghez, húshoz és halhoz. Adjunk hozzá egy csipetet a tésztaételekhez, de különösen tejszínes szószok, levesek és pörköltek ízesítésére alkalmas. Remekül kiegészíti a téli zöldségeket, mint például a sütőtököt, édes- és sima burgonyát.

Az orvosi zsálya antioxidáns tartalma- 119.929 ORAC / 100 g

Egészségünk érdekében használjuk bátrabban ezen fűszereket.

Kiemelt fotó: pixabay.com

Kakukkfű, a bátorság gyógynövénye
Régen a szegények antibiotikuma volt. Nem véletlen.