Sokan nem tudják, hogy jó néhány fűszerünkre igaz, hogy gazdag polifenol források, és ezáltal kiváló antioxidánsok. Ezek a vegyületek megőrzik, illetve javítják az erek rugalmasságát, tágulási képességét, ezáltal csökkentve az érelmeszesedés, magas vérnyomás, keringési betegségek és ödémásodás kialakulásának esélyét.
A fűszerek hatékonyságát is szabvány alapján határozzák meg
Az O.R.A.C. érték egy nemzetközileg elfogadott, hitelesített, szabadalmaztatott szabványrendszer, melyet az amerikai Brunswick laboratórium 1997-ben vezetett be, folyamatosan fejleszt és az élelmiszerek antioxidáns kapacitásának mértékét jelzi. Egy átlag embernek ez az érték 5-12 ezer között van naponta, függően testsúlytól, étkezési szokásoktól, egészségi állapottól -olvashatjuk a treehugger oldalán.
Oregánó
Az oregánó egyet jelent az olasz konyhával, pizza- és a tésztaszószok esetén nyilvánvaló választás. De oregánóval a rántottát, zöldségleveseket, salátaönteteket és pirított zöldségeket is ízesíthetünk.
Az oregano antioxidáns tartalma – 175,295 ORAC/100 g
Rozmaring
A rozmaringot pácokhoz, a hús bedörzsöléséhez, halakra, burgonyára használhatjuk, de gyógyteája is igen jótékony hatású.
A rozmaring antioxidáns tartalma- 165.280 ORAC / 100 g
Kakukkfű
Egy másik népszerű mediterrán fűszer a kakukkfű. Rendkívül sokoldalú, majdnem azonos módon alkalmazhatjuk, mint az oregánót. Salátaöntetek, levesek, pörköltek, sültek, tojás alapú ételekhez, fokhagymás kenyér, tésztára szósz formában fűszerezhetünk vele.
A kakukkfű antioxidáns tartalma – 157.380 ORAC / 100 g
Kurkuma
A kurkumát leggyakrabban az indiai konyhához társítják. A curry-hez bátran adjunk hozzá pluszban egy kanál kurkumát, de társíthatjuk a köményhez, korianderhez, gyömbérhez és a fokhagymához. Szórjunk kurkumát a levesekhez, pörköltekhez és a rizshez is, gyönyörű, élénk sárga színével is feldobja az ételt.
A kurkuma antioxidáns tartalma – 127.068 ORAC / 100 g
Orvosi zsálya
Az orvosi zsálya hasonló a rozmaringhoz, ez is kiváló sült zöldséghez, húshoz és halhoz. Adjunk hozzá egy csipetet a tésztaételekhez, de különösen tejszínes szószok, levesek és pörköltek ízesítésére alkalmas. Remekül kiegészíti a téli zöldségeket, mint például a sütőtököt, édes- és sima burgonyát.
Az orvosi zsálya antioxidáns tartalma- 119.929 ORAC / 100 g
Egészségünk érdekében használjuk bátrabban ezen fűszereket.
Kiemelt fotó: pixabay.com