Életmód

Temessük el a telet, szeljünk disznósajtot, süssünk palóc pampuskát!

Mutatjuk a receptet is.

A régi farsangi babonákat már szinte elfelejtettük, de a jelmezes, álarcos karnevál és a bálok, a táncos mulatságok szokását napjainkig megtartottuk.

Ősi hiedelem hívta életre a farsang szokásait, mulatságait

Azt hitték az emberek, hogy a tél végén, amikor rövidek a nappalok és hosszúak az éjszakák és a Nap ereje meggyengül, a gonosz szellemek életre kelnek. Ezért vigassággal, „maszkás” felvonulással, a telet jelképező bábu elégetésével akarták elűzni a gonoszt.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Eleinte azért öltöztek ijesztő jelmezekbe, hogy elűzzék a halált, a rosszat és a hideget. A maskarások halottas menetet utánozva masíroztak, másutt ez lakodalmas menet, esti téltemetés volt.

Régen, farsang idején a fonóban minden este akadt valamilyen vidámság a munka mellett. Táncoltak, énekeltek, játszottak. A fiúk incselkedtek a lányokkal, hiszen a farsang a párválasztás időszaka is volt. Sok megtartották esküvőjüket, mert a húsvéti böjti idején tilos volt a mulatozás.

Lányok és legények báljai

Minden hét végére jutott egy bál, amit a legények szerveztek. A lányok szülői kísérettel mehettek a mulatságba, és ha egy „lyánnak ”megtetszet egy legény, kendőt vagy bokrétát adott neki. A farsang végén a fiú – ha tetszett a lány – a kalapjára tűzte a bokrétát, illetve magánál tartotta a kendőt. A báli szezon és táncmulatság lényege az eljegyzés volt, de csak a szülői beleegyezés után!

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Másképpen étkeztek ilyenkor! Megkezdték a disznósajtot, sok kolbászt ettek – már ha karácsony előtt megvolt a disznótor. Ha nem, akkor a farsangi időszak elején igyekeztek ezt „bepótolni”.

A fánknak is ekkor volt a szezonja, sok helyütt ilyenkor főztek kocsonyát. A töltött káposztába füstölt húst, sonkát daráltak. Sok háznál rántott csirkét készítettek, szalonnás lepényt sütöttek.

A vigasságok egészen húshagyó keddig tartottak. Másnap, hamvazószerdával kezdődött a 40 napos nagyböjti időszak, amely a húsvétra való felkészülés ideje volt.

2017-ban március 1-ig tart a farsangi időszak. Húsvétvasárnap április 16-án lesz.

Pampuska, a palócok farsangi fánkja

A „pampuska” főleg a palóc nyelvterületen használatos kifejezés. Ez a zsírban sült édes kelt tészta a fánk, a vidéki farsang elhagyhatatlan finomsága.

Hozzávalók
0,5 kg sima liszt, 1 kanál zsír – kb. 7dkg, vagy 10-15 dkg margarin, esetleg olajjal is helyettesíthető, 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 2 ek cukor, 1-2 csipet só

Elkészítése
A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot, olvadásig elkeverjük, majd az élesztőt ebben a tejben felfuttatjuk.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

A lisztet a sóval összekeverjük, elmorzsoljuk a zsiradékkal. Ezt követően hozzáadjuk az élesztős keveréket, és jól összedolgozzuk. Nokedli sűrűségű tésztánk lesz, melyet meleg helyen dupla méretűre kelesztünk.

A tésztát ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és köröket szúrunk ki belőle. Forró olajban aranybarnára sütjük. Porckorral, lekvárral tálalhatjuk, de ezek nélkül magában is finom.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik