Gasztronómia 2016: trendi lesz a helyi termék

A FOOD & WINE éttermi trendekről, gasztronómiáról szóló írása minden év elején megjelenik.

Ezeknek az előrejelzéseknek a fő vázát az 1 millió éttermet és vendéglátóhelyet tömörítő, s ezzel az iparágban a legbefolyásosabbnak számító National Restaurant Association (NRA) legfrissebb felmérése adja.

Az idei trendek előtt nézzük, hogy mi az, ami 10 évvel ezelőtt trendi volt és mára már nem az. A kérdésre adott válaszok közül a legtöbb séf véleménye szerint divatjamúlt lett az  “all-you-can-eat” büfék és a nagy adagok, amelyek átengedték helyüket a kis tányéroknak. – írja a food and wine.

Az elmúlt 10 évben legnagyobb mértékben növekedett kulináris trendek

Fotó: blog.etundra.com

Az idei év prognózisának listája

  1. Helyi eredetű húsok és tengeri alapanyagok használata
  2. A séf által meghatározott fast-casual koncepciók (új)
  3. Helyben termelt termékek használata
  4. Hiper-lokális beszerzési források (például az étterem kertjéből)
  5. Természetes alapanyagok/ minimálisan feldolgozott élelmiszerek
  6. A környezet fenntarthatósága
  7. Egészséges gyermek ételek
  8. Új metszésű húsok
  9. Fenntartható tengeri élelmiszerek
  10. Házi/ kézműves fagylaltok
  11. Etnikai ízesítők, fűszerek
  12. Autentikus nemzetiségi konyhák
  13. Márkázott tanyasi és birtok-termékek
  14. Kézműves mészárszék
  15. Ősi gabonafélék
  16. Nemzetiségi konyha inspirálta reggelik
  17. Friss/ házi kolbászok (új)
  18. Házi/ kézműves savanyúságok
  19. Az élelmiszer-veszteség csökkentése/ kezelése
  20. Street food/food trucks