Életmód

Zöld falu, ahol minden bambuszból készül

Annak dacára, hogy sokan bambuszfának hívják, a bambusz a perjefélék családjába tartozó évelő, örökzöld növény. Megfelelő körülmények között 4-5 éven belül több, mint 20 méter magasságot is elérheti.

Bambusz, a legzöldebb építőanyag

Ötvözve ezt a sokoldalú növényt az elemes építészettel komoly lehetőséget jelenthet a zöld és fenntartható otthonok tekintetében. Ha mindehhez hozzáadjuk, hogy az esőerdők mindössze egyszer kivágható fáit kiszorítja a piacról, akkor elmondhatjuk, hogy ez egy igen előremutató, pozitív trend, ami kedvező irányba tereli a zöld jövőt is.

Jó hír, hogy a fejlődő világ is felismerte az ebben rejlő növekedést. Nicaragua keleti részein élők korábban értéktelen növénynek tekintették a bambuszt, ma már új bambuszültetvények növekednek a térségben. A bambusztermesztő nagyhatalomnak számító Kína is sikeresen kiaknázza a növekvő keresletből adódó lehetőségeket.

Fotó: greenvillagebali.com
Fotó: greenvillagebali.com

Balin az Ayung folyó melletti völgyben található “Zöld faluban” (Green village) a bambuszból készült egyedi házak valódi példaértékkel bírnak. Mivel az építés során fontos szempont volt a tartósság, ezért a házakat szinte teljes egészében bambuszból készítették.

Fotó:greenvillagebali.com
Fotó:greenvillagebali.com

A helyi kézművesek segítségével hagyományos technikákat használtak

Minden épület egyedi, a tulajdonos igénye szerint épült. A vezető tervező Elora Hardy volt. A csodálatos, vadregényes környezet és a kényelmes, mutatós, természetbarát házak rengeteg látogatót vonzanak.

Galéria

A legzöldebb iskola a világon
A falutól nem messze van egy “Zöld iskolának” nevezett, 2008-ban létrehozott oktatási létesítmény is, ami megalakulása óta a legzöldebb iskola a világon. Közel 300 diák tanul itt. A gyerekek a hagyományos tárgyak, mint a matematika vagy az angol mellett a környezetbarát életmód és a fenntartható fejlődés alapjait is elsajátítják, mindezt olyan épületekben, amelyek teljesen öko anyagokból készültek, valamint nap- és vízenergiával működnek, és biodízelt használnak.

Fotó: greenschool.org
Fotó:greenschool.org

Solar-panels-top-view

Fotó:geenschool.org
Fotó:geenschool.org

További fotókat a greenvillagebali oldalán csodálhattok, de érdemes a “Zöld iskola” részletes programjával  is megismerkedni.

Olvasói sztorik