Életmód

Itt van farsang farka – Húshagyó kedden vége a mulatozásnak

A farsangi időszak utolsó három napját a néphagyomány farsang farkának nevezi.

Ekkor kerülnek sorra az utolsó nagy farsangi és báli mulatságok.

Farsang farkának első napja farsang vasárnap, más nevén csonthagyó vasárnap, illetve ötvened vasárnap. Ezen a napon a legények kedvesük bokrétáját kalapjukba tűzve indultak táncmulatságba. Régen ezen a napon készítették el a telet jelképező szalmabábut, melyet felöltöztettek.

Az időszak második napja a mai nap, azaz farsang hétfő. Ez a nap az asszonyok mulatozásának napja, melyet böjtelő hétfőnek is neveznek. Volt olyan szokás, hogy ezen a napon a legények – amelyik háznál csak tudták – kilopták a tyúkok alól a tojásokat. Később ezt már farsang keddjén tették.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

A farsangi időszak utolsó napja húshagyó kedd – idén február 9. -, amikor sok helyen szalmabábut vagy koporsót égettek el, ezzel zárták jelképesen a telet. A legények délután felöltöztek „maszkába” és végigvonultak a falun. Az idősebbek a házuk előtt „bámészkodtak”, tőlük szalonnát, kolbászt, tojást kértek, amit megsütöttek egy közeli háznál, majd este a bálozók megették.

Hamvazószerdával – idén február 10. – kezdetét veszi a 40 napos nagyböjti időszak, amely a húsvétra való felkészülés ideje. Régi időkben nagyböjtben kerülték a lakodalmat, a mulatozást.

A hamvazószerdát követő csütörtökön – idén február 11. – még fogyaszthatták a farsangról megmaradt ételeket, így ezt a napot csonka csütörtöknek, vagy torkos csütörtöknek is nevezik.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik