Életmód

Több mint 1 millió gyufaszálból készült a repülő mozdony

Egyre többen foglalkoznak gyufaszál-makettek készítésével, Patrick Acton alkotásait azonban nehéz lesz túlszárnyalni.

A hosszú időn keresztül karrier- és pályaválasztási tanácsadóként dolgozó férfi gyerekkorában is szeretett bütykölgetni. Gyorsan beleszerelmesedett a gyufaszálakból készülő modellek készítésébe: egyetemistaként sokat próbálkozott, majd a nagybetűs életbe kilépve hobbija hozta meg számára a hírnevet és a sikereket.

Acton gyufaszálakból készült munkáinak ma csodájára jár a világ. Az amerikai Iowa államban született művész munkái között megtalálható a Fehér Ház, a Nasa űrsiklója és az amerikai polgárháború vitorlás hajója is.

gyufaúj2

Az alkotások többségének kivitelezése 2-3 évet vett igénybe. A nagy türelmet és kitartást igénylő munkák során egy-egy darabnál 400-600 ezer gyufaszálat használt a művész.

Patrick Acton tavaly döntötte meg saját rekordját – már ami az egy alkotásnál használt gyufaszál mennyiségére vonatkozik. Szárnyaló fantáziája segítségével készítette el a Plane Loco névre keresztelt repülő mozdonyt.

gyufaúj4

A rekord

Ehhez több mint 1 millió gyufaszálat és 30 liter ragasztót használt fel. A remekmű megalkotása 3000 munkaórát igényelt. A „monstrum” 21 láb hosszú, 5 láb széles, 9 láb magas és 13 láb fesztávolságú.

A „gyufaszál-művész” korábbi további munkáiból alább mutatunk néhányat.

gyufa9

gyufa5

gyufa2

gyufa6

gyufa3
Fotók: Facebook/Matchstick Marvels
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik