Életmód

150 ezer pingvin halt meg egy gigantikus jéghegy miatt

Becslések szerint mintegy 150 ezer Adélie-pingvin pusztult el egy hatalmas jéghegy miatt a Déli-sark keleti részén fekvő Nemzetközösség-öbölben.

Az öbölbe nyúló Denison-fokon nagyszámú Adélie-pingvin kolónia élt a közeli hatalmas nyílt vízi tengerfelület miatt. Még 2010-ben feneklett meg az öbölben egy 2900 négyzetkilométeres jéghegy, és elzárta az állatok vándorlási, élelemszerzési útját a nyílt tengerekre – írta az MTI.

A szárazföldön rekedt állatoknak azóta mintegy 60 kilométere utat kell megtenniük, hogy eljussanak a part menti vizekhez és halászhassanak. Ebben a fáradságos “gyaloglásban” az elmúlt években szinte az egész kolónia elpusztult – jelentették ausztrál tudósok.

A 160 ezres kolónia körülbelül tízezerre zsugorodott 2011 óta

Ezek a pingvinek húsz éven belül teljesen kipusztulnak, ha a part menti jég  nem olvad meg és nem találnak utat a nyílt vízre, vagy a jéghegy nem mozdul el az öbölből.

További hír a témában a The Guardian oldalán.

Az Adélie-pingvin közepes méretű madár, testhossza 46-71 centiméter; testtömege 3,6-6 kilogramm. Megjelenése a legközelebb áll a pingvinekről alkotott sztereotip képhez; miután feje és háta fekete, hasa fehér, lába narancssárga színű. Mint minden pingvin, az Adélie-pingvin nagyon szociális; csoportokban táplálkozik és fészkel. Ugyanakkor nagyon agresszív más pingvinekkel szemben, amelyek köveket lopnak a fészekből.

Cherry-Garrard így írt róluk: “Ők olyan rendkívüliek, mint a gyerekek, ezek az Antarktisz-világ kis emberei egyszerre gyerekek és idős emberek, tele saját fontosságukkal.”

Vigyázzunk jobban a pingvinekre, vigyázzunk Földünk élővilágára!

Olvasói sztorik