Életmód

Európa legjobbja lett a magyar cipészmester

Immár 14. alkalommal rendezték meg a németországi Wiesbadenben a Kézműves Cipőkészítők Európai Bajnokságát, melyre a cipészek saját kezűleg, az ötlettől a megvalósításig, hagyományos kézműves technológiával készített cipőkkel pályázhattak.

A wiesbadeni versenyen a magyar cipészmester, Kovács Attila munkái bizonyultak a legjobbaknak: a kiosztandó hat aranyéremből hármat is elnyert a miskolci cipész -írja a magyartermékonline.hu.

“A világ legjobb cipője” címet is kiérdemelte mindhárom munkájával

1.”A CÍMERES”  Aranyérem + Legjobb Férfi cipő “Best of -Különdíj” 

Fotó:fullank.com

2.”ŐSZI LOMB”  Aranyérem + Legjobb Női cipő “Best of -Különdíj”

Fotó: fullank.com

3.”PIRARUCU”  Aranyérem + Legjobb Férfi cipő “Best of -Különdíj”

Fotó: fullank.com

2010-ben Attilát nemzetközi eredményei alapján a bajnokság legeredményesebb mesterének választották. A harmadik generációs magyar cipész 2013-ban is eredményesen szerepelt a világon egyedülálló versenyen: akkor három arany- és egy bronzérmet, továbbá két különdíjat nyert. Kovács Attila ezzel kétségtelenül a cipészek európai bajnoksága történetének legeredményesebb versenyzője. A díjátadó gála március közepén lesz.

Kovács J. Attila igazi csizmadia család sarja

A lábbeli készítés iránti vonzalmát volt kitől örökölnie, már nagyapja is csizmadiaként kereste kenyerét. Így vall magáról:

Nagyváradon születtem és nevelkedtem, gyakorlatilag a cipészműhelyben nőttem fel, ahol megszerettem a cipőket és e szakmát minden szépségével és nehézségével együtt. Iskolai tanulmányaimat Nagyváradon, Nagyszalontán majd Debrecenben folytattam és úgy döntöttem, hogy a családi hagyománynak megfelelően én is cipészmester leszek. A szakma rejtelmeire és szeretetére Édesapám tanított, ugyanúgy, ahogy annak idején Őt tanította a Nagyapám. Családunkban a mesterfogások apáról fiúra szálltak évtizedeken át és remélem, hogy az összegyűjtött tapasztalatot és tudást, egyszer majd én is tovább adhatom gyermekeimnek.

Az általa készített lábbelik  lábbelik kizárólag egyedi méretvétel alapján, különleges minőségű alapanyagokból készülnek. Egzotikus bőröket is használnak, mint például kígyó-, gyík-, krokodil-, rája-, strucc-, víziló-, hal- és cápabőr vagy cordovan-lóbőr. Ezekből a bőrökből igen nehéz dolgozni, mivel a mintázat egy bőr felszínén mindenhol más és más, ezért két egyforma mintázatú darabot kell beszerezni, hogy a cipők egymás tükörképei legyenek.

Fotók forrása: fullank.com

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.