Életmód

Túl sok macskamentát evett, majd elkábult a cica

A macskamenta illatos olaja a legtöbb macska agyából kiváltja a "Menj közelebb, szagold meg!" című ingert.  Vajon ez a cicák boldogság- vagy bolondsághormonja is?

A macskamenta nem káros, de ha egy cica túl sokat fogyaszt belőle, akkor elkábulhat tőle. Valószínű, hogy ez történt nemrégiben a fotón látható macsekkal is. A gazdi fél kilónyi macskamentát vásárolt, talán azért, hogy boldoggá tegye kedvencét. Úgy tűnik sikerült! A hírek szerint semmi baja nem lett a történtek után.

Fotó: imgur
Fotó: imgur

Az illatos macskamenta nevét meglehetősen erős és jellegzetes illatáról kapta. Halvány ezüstös-zöld, fogazott levelei  dörzsölés hatására jellegzetes, átható illatot árasztanak. Fehér, vagy rózsaszínes virágai nyár elején nyílnak, tömegesen vonzzák a pillangókat. Kertben a káposztafélék mellé ültetve elriasztja a földibolhákat, a hangyákat és a levéltetveket is. A legújabb kutatások szerint biológiailag aktív növényi hatóanyagának köszönhetően (nepeta-lakton) az emberekre – és valószínűleg a cicákra is – fájdalomcsillapítóként hat.

Hogyan hat a cicákra?

A macskamenta illóolajai a központi idegrendszerre hatnak, ahol szexuális viselkedésre emlékeztető magatartásformákat váltanak ki. Ez a mentafajta tehát egyfajta  macskaferomonként működik kedvenceinknél.

  • a menta közelsége, eszegetése a cica szervezetébe kerülő hatóanyag boldogsághormon-szerűen árasztja el a négylábú testét, mely önfeledt játékra és bohóckodásra ösztönzi
  • a növény által kiváltott játék és mókázás hasonló érzést kelthet bennük, mint amelyet a vadászat és a zsákmányállat elfogása során érezhettek

Mivel doromboló négylábúink újra és újra hasonlóan reagálnak a menta jelenlétére, a növény hatékony segítség lehet az állat tanítgatásához és szoktatásához. Például, ha a cica szívesen élezi karmait egy bútordarabon, dörzsöljük be a mentával, ennek hatására a cica megnyugszik és megbarátkozik az adott berendezési tárggyal.

Vásároltunk egy új fekhelyet kedvencünknek, de feléje sem néz? Helyezzünk a párnás részbe egy kis textiltasakban a növénykéből, és máris kedvenc helye lesz a szunyókálásra. A szaküzletekben kaphatók macskamentával töltött játékok is, ha ilyen választunk, biztos, hogy sikert aratunk vele a cicánál.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik