Életmód

Tüsszögés, orrfolyás, szemviszketés: elkezdődött az allergiaszezon

Februárban még nem kellene a polleneknek jelen lenniük, de mégis itt vannak.

Sokan örültek az enyhe téli időnek, de ahogy ez lenni szokott, ami valakinek öröm, az másnak nem biztos, hogy az: hamarabb érkezett ugyanis a megszokottól az allergiaszezon az enyhe időjárás miatt.

Virágzik és jelen vannak a levegőben az éger, a tiszafafélék és a mogyoró pollenjei is, amelyek már tüneteket okozhatnak az arra érzékenyeknél, bár a mogyoró virágzása lecsengőben van.

A tüsszögés, orrfolyás, szemviszketés, azaz az influenza és az allergia tünetei hasonlóak, így sokan összekeverik a két betegséget. Ezért ha nem múlnak a panaszok, érdemes allergiatesztet végeztetni.

Magyar Donát, az Országos Közegészségügyi Központ osztályvezetője az Inforádiónak elmondta: a következő napokban-hetekben növekedhet bizonyos allergének száma a levegőben.

A kőris virágzására biztosan számíthatunk. A fűzfának egyelőre még kevés a pollenje a levegőben, de néhány helyen már közepes mértéket lehet mérni. Mivel az időjárás óráról órára változik, elég kiszámíthatatlan az allergia előfordulása. Arra kell figyelnünk, hogy az eső felszáradása utáni derűs időben megemelkedhet az allergiás tünetek gyakorisága. Ugyanakkor a nagyon erős szél felhígítja a levegőben a pollen arányát, így szeles időben és néhány órával az eső után enyhülhetnek a tünetek – mondta a szakember.

A levegőben az említettek mellett a közeli hetekben nagy mennyiségben lehetnek jelen a citrus és a szil pollenjei is.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik