Életmód

A mosoly a köszöntés világnyelve – Mosolyogtál már ma?

A mosoly egy olyan görbe, ami mindent egyenesbe hoz.

Farkas Éva pedagógus, lélekgyógyász és férje, Bádonyi Imre közgazdász 2011-ben indították útjára a Mosolygós Magyarországért Mozgalmat. Bár a mosoly világnapja minden évben október első péntekén van, a házaspár kezdeményezésének célja, hogy Magyarország az év minden napján egyre mosolygósabb legyen.

Az ötletgazda házaspár - Fotó: mosolygomagyarorszagert.hu
Az ötletgazda házaspár – Fotó: mosolygomagyarorszagert.hu

Észrevettük, hogy elfogynak körülöttünk a mosolygós emberek, egyre sietősebb lett mindenki élete, szép lassan ritkultak a baráti találkozások, a családokban inkább a társas magány vált uralkodóvá. Lakótársak lettek a családban élők. Célunk: tudatosítani az emberekben: nem az a lényeg, hogy milyen világban élünk, hanem az, milyen világ él bennünk – fogalmaznak a mozgalom internetes portálján.

Az ötletgazdák elkészítették a pozitív gondolkodás kézzelfogható jelképrendszerét, melyek bárhol bárki által működtethetőek. Ez segítséget ad ahhoz, hogy tudatosan, pozitív elvárásokkal indítsuk napjainkat, észrevegyük a pillanat varázsát és meglássuk annak apró örömeit, akár egy mosollyal is.

A mosolyvírus pedig egyszerűen terjeszthető: szervezz a környezetedben mosolygós utcákat, sétányokat, kerületeket, tereket, falvakat, városokat, rendelőket, kórházakat, intézményeket, önkormányzatokat, munkahelyeket, éttermeket, szállodákat, hogy minél több helyen mosolyok kísérjék a mindennapokat.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Teréz anya mondta egyszer: ha a háború ellen hívtok tüntetni, akkor nem megyek, de a béke mellett kiállok. Én is úgy döntöttem, hogy a béke mellé szegődöm, aminek egyetemes jele a mosoly. Az általam kidolgozott módszerrel lehetőséget adok mindenkinek, hogy „békés harcos” legyen. Ahhoz, hogy valami megváltozzon körülöttünk, nekünk is változnunk kell. Erre belső igényem volt. Így tanultam meg pozitívan gondolkodni és mosolyogni, mert a mosoly egy olyan görbe, ami mindent egyenesbe hoz. Érdemes kipróbálni: ha felfelé görbítjük a szánkat, nem tud jönni rossz gondolat – mondta egy nyilatkozatában Farkas Éva

Bölcsődék, óvodák, iskolák, szolgáltatók, egészségügyi intézmények, magánszemélyek csatlakoztak már a mozgalomhoz – közel ötezren. A települések közül elsőként és eddig egyedüliként Répceszemere „társult”, így megkapta a „Mi egy mosolygós település vagyunk” címert.  A településen a pozitív életszemléletre, hozzáállásra ösztönző táblákat raktak ki a polgármesteri hivatalban, az idősek otthonában, az orvosi rendelőben és a kultúrházban.

Radics László, Répceszemere polgármester a mosolygós önkormányzat címerével. Fotó: Gosztonyi, Kisalföld
Radics László, Répceszemere polgármestere a mosolygós önkormányzat címerével. Fotó: Gosztonyi, Kisalföld

A kezdeményezés fő célkitűzése, hogy a mozgalomhoz csatlakozók 2040-ig kineveljenek egy pozitívabban gondolkodó generációt, ahol a mosoly a mindennapok részévé válik.

Mottójuk: a mai napsütésnek ma kell örülni, és nem holnap keseregni, hogy elromlott az idő!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik