Életmód

Ma van a Víz Világnapja – Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy

Szakértők szerint az évszázad végére az ivóvíz drágább lehet az aranynál.

A Víz Világnapjának megünneplését az 1992. évi Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencián kezdeményezték. Ennek hatására az ENSZ március 22-ét nyilvánította e nappá, felhívva a figyelmet a víz életünkben betöltött fontos szerepére, hogy ezáltal is óvjuk, védjük környezetünket, ezen belül a Föld vízkészletét.

Víz! Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy.(Saint-Exupéry)

Csökkenő készletek, pazarló vízhasználat

A Föld felszínének kétharmadát víz borítja, így ez a legnagyobb tömegben előforduló anyag, mennyisége gyakorlatilag állandó, becslések szerint 1,4 milliárd köbkilométer. E mennyiségnek 93,7%-a sós tengervíz, s csak a maradék édesvíz, melynek többsége jég formájában van jelen a Földön.

A víz a Föld legjellegzetesebb alkotóeleme. Előkészítette az élet kialakulását, és ma is minden élőlény alapvető építőeleme. Talán nem túlzás azt állítani, hogy ez a legfontosabb erőforrás, amit a Föld az emberiségnek nyújt. Sajnos az emberek gyakran nem fordítanak kellő figyelmet a víz védelmére, a vízkészletekkel való gazdálkodásra, a vizek tisztaságának megőrzésére.

viz1

Manapság a világ népességének csaknem egyharmada kénytelen szembenézni az egyre fokozódó vízhiánnyal. A vízkészletek drasztikus csökkenése és a pazarló vízhasználat következményei rendkívül súlyosak lehetnek mindenkire nézve a jövőben.

Egyedülálló és nélkülözhetetlen

Mindezeket összegezve levonhatjuk a tanulságot, hogy milyen egyedülálló és nélkülözhetetlen kincsünk a víz, melyet életünk minden percében óvnunk kell. Jelenünk és az eljövendő generációk sorsa többek között azon is múlik, hogy miképp gazdálkodunk a Földön meglévő vízkészleteinkkel, hogyan óvjuk és hasznosítjuk vizeinket. A sok-sok csepp takarékosság is fontos dolog, és már a csöpögő csap megjavításával is hozzájárulhatunk a legfontosabb lételemünk védelméért, a vízért!

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

2016 jelmondata: Vizek és mesterségek

Ma a világ dolgozóinak majdnem a fele (1,5 milliárd ember) dolgozik a víz szektorában, akiket gyakran nem ismernek el kellőképp, és nem védik őket az alapvető munkajogok. 2016 témája ezt fókuszba helyezi, remélve, hogy az elég mennyiségű és minőségű víz esélyt ad a dolgozóknak az életre és a megélhetésre, illetve lehetőséget teremt megreformálni a gazdaságot és a társadalmat.

Döbbenetes adatok

Az ENSZ szakértőinek fenyegető előrejelzése szerint évszázadunk végére az ivóvíz drágább lehet az aranynál. Ezen megállapítás hátterében számos ok húzódik, amelyek közül csak egy az oly sokat emlegetett felmelegedés. Sokkal komolyabb bajokozó a növekvő népesség és a meggondolatlan, szükségtelen túlfogyasztás. A Föld vízkészletének és az emberiség vízfelhasználásának áttekintését követően egyértelművé válik, hogy a sötét előrejelzések nem is oly túlzóak és valóban nagy szükség van a rendelkezésre álló vízkészlet megóvására. Az emberi használatra maradt csekély mennyiségű víz pazarlása megdöbbentő arányokat mutat. A WHO egy tanulmánya szerint egyetlen csésze kávé előállításához 140 liternyi vízre van szükség, 1 kg marhahúséhoz pedig 16 ezer literre. (MTI)

A Víz Világnapján Magyarország sok fürdője kínál kedvezményes belépőjegyet és programokat. Ezekről itt olvashatsz bővebben.

Címfotó: dailyroabox.com

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik