Életmód

Őrségi banyák, akik mindig kisütnek valamit

Ráadásul nem csak a konyhában. Közösségformáló csapat, Szalafő színfoltja.

Tizenhárom éve alakult meg a Banyaklub, méghozzá teljesen spontán módon. Alapító tagjaik egy tanfolyamon azon vették észre magukat, hogy a foglalkozásokat követően jókat beszélgetnek, sztorizgatnak, dalolnak és finom házi süteményeket kóstolgatnak. Az asszonyok ekkor úgy határoztak, hogy október végétől április elejéig szerdánként összejönnek a faluházban, kibeszélni a világ dolgait, meghallgatni egymás mondandóit, és megtanulni egymástól a sütés-főzés titkait.

Elfoglalták a banyák a faluházat

Tizenhárom éve tart a banyaklub társasági élete. Októbertől áprilisig szerda délutánonként azóta is foglalt a faluház, és nevük is innen ered. A falubeli fiatalok között ugyanis gyorsan híre ment annak, hogy szerdánként nem jutnak be a közösségi térbe, mert a „banyák” elfoglalják azt. A hölgykoszorú ekkor döntötte el, hogy Banyaklub elnevezéssel serénykedik tovább.

banya4

A jelenleg 10 tagú klub aktívan bekapcsolódik Szalafő közösségi életébe. Becsüli is őket ezért a helyi önkormányzat, és kihasználva, hogy a banyák mindegyike konyhatündér, gyakran kapnak felkérést a falu programjain őrségi specialitások sütésére, főzésére. Az asszonyok által közösen készített rétes készítését lassan legendák övezik, mert ahogy együtt nyújtják a tésztát, azt aligha csinálja utánuk bárki, hogy az ízéről most ne is beszéljünk.

banya1

Sok vendéget lehet megfogni a gyomrán keresztül

Mivel turisztikailag népszerű az Őrség, benne Szalafő, így gondosan ügyelnek főztjeik, tésztáik minőségére. Tudják, hogy sok vendéget lehet megfogni a gyomrán keresztül.

Akik kóstolták ezeket a pityerszeri majálisokon, pünkösdkor, vagy a Hétrétország, illetve a tökfesztiválok alkalmával, azoknak aligha kell bizonygatni: ezek a banyák mindig kisütnek valami finomat, így gondoskodva a régi receptek, ízek életben tartásáról.

Ezt erősítették a március első napjaiban Győrben rendezett „Ízek, tájak, szokás” programon, ahol az Őrség és Szalafő mutatkozott be az érdeklődőknek. Készültek is egy álló napon át ételspecialitásaikkal: így például 45 liter hajdinás vargányalevest főztek, hogy vendégcsalogatóként ezt is megkóstoltassák a szalafői konyha különlegességei között.

banya5

Kati néni, a 79 éves korelnök

A szerdai beszélgetéseken azért „dolgoznak” is. Volt rá példa, hogy éppen diót törtek és pucoltak, régi fényképeket válogattak Szalafő múltjából, visszabontottak egy kötött pulóvert, vagy dokumentáltak. Nemrégiben például a faluból elszármazottak neveit írták össze a polgármester kérésére.

A javarészt hetven év fölötti asszonyokból összetevődő banyaklub korelnöke a 79 éves, mindig vidám Horzsa Sándorné Kati néni, vezetőjük pedig a maga 72 évével Törő Sándorné Zsuzsa néni. Fogalmazhatunk úgy is, hogy ők a főbanyák, ám a többi albanyával együtt tökéletesen megértik egymást.

Tengerre, banyák!

A tagok büszkék arra, hogy saját programokat is szerveznek, melyek többsége kirándulás. Jártak hazánk több helyén, de számos alkalommal megfordultak külföldön is. Idén a szlovén tengerpartra készülnek „villámlátogatásra”, mert néhányan közülük még nem láttak tengert.

banya2

Manapság azonban Szalafőre koncentrálnak. Célegyenesbe érkezett a Banyaklub által szervezett áprililis elsejei bolondok napi bál, melynek előkészítésében akadnak még apró tennivalók. Ezek azonban már az utolsó simítások, a banyák pedig büszkén mondhatják: Szalafőn megint ők sütöttek ki valamit!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik