Életmód

Szereted a salátamixet? Akkor érdemes megnézni a tesztelés eredményeit

Szupermarketekben kapható összesen 19 különféle friss fogyasztásra szánt előre csomagolt salátamixet vizsgált a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

A vizsgált termékek között olyan zöldség keverékek szerepeltek, amelyekben magas a salátafélék aránya. Egy biotermék is szerepelt a listán.

A TVE laboratóriumban vizsgálta a termékek nitrit, nitrát, klorát tartalmát és mikrobiológiai szennyezettségét, valamint a csomagolás alapján kíváncsiak voltak a termék származási helyére is és  a fogyasztói tájékoztatásra.

A lista élén 9 ponttal a Tesco value friss salátakeverék szerepelt. Második helyen 8 ponttal 2 termék osztozott: Granmix bio, és az Eisberg Tallér mix nevű terméke. Megosztott harmadik helyen 8 ponttal: 3 Eisberg termék a Bolero mix, Eisberg mix, Fitness mix és az Auchan sajátmárkás terméke a Százszorszép salátamix szerepel.Utolsó helyen 6 ponttal az Eisberg Frissnass terméke szerepelt.

A megvizsgált 19 termék mikrobiológiai, klorát-, nitrit- és nitráttartalom szempontjából a felnőtt fogyasztók számára biztonságosnak tekinthető: mindegyik érték a hivatalos megengedett határérték vagy az egészségügyi kockázatot jelentő érték alatt volt.

Három termékben a perklorát, 5 termékben a nitrit minimális mennyiségben kimutatható volt. A nitrát mindegyik termékben kimutatható volt, de ebben nagyon nagy szórás volt a termékek között: 137 mg/kg-tól 607mg/kg mennyiségig.

Egy terméken, a Granmix bio terméken nem volt magyar nyelvű tájékoztató, de egyik salátamixen sem volt feltüntetve az összetevők pontos származási helye, csak a három Tesco sajátmárkás terméknél szerepelt az EU megjelölés. Nyolc csomagoláson feltüntették, hogy a gyártás Magyarországon történt. Kilenc terméknél semmilyen információ nem volt a származás, gyártás helyéről.

A teljes teszt megtekinthető a tudatosvasarlo.hu oldalon

Kiemelt fotó forrása: finedininglovers.com

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik