Életmód

Pihenni hívnak a meseszép hobbitházak – Magyar is van közöttük!

Egyik szebb, mint a másik, és mindegyik pihenni hív. A Vas megyei is.

Sajátos ötlettel rukkolt elő egy közösségi oldal. Olyan ökoházakat mutatnak be, melyek turisztikai célokat szolgálnak, azaz bárki megpihenhet bennük, ugyanakkor a tulajdonosok szívesen mesélnek az építési technikákról, a bekerülési költségekről és a felhasznált építési anyagokról. Akad köztük olyan is, amelyik eladó.

Magyarán: bármelyik házban nyaralhatunk egy kellemeset, átélve ezeknek az épületeknek a varázsát, ihletet merítve álmaink megvalósításához. Ismerjünk meg néhányat a csábító ökoházak közül!

El Bolson, Argentína

A fogadó az erdő közepén, egy permakultúra központ területén áll. Akácfából és agyagból készült a szerkezet, vályogtechnikával a falak és zöldtetőt álmodtak rá a tervezők. A ház két szobás, két fő részére konyhasarokkal, étkezővel és fürdőszoba használattal kínálják.

Fotó: Posade Aldea Silvestre
Fotó: Posade Aldea Silvestre

Cornwal, Anglia

Ez a köríves ház egyszerű forma, és nagy belső teret biztosít az építés során a lehető legkevesebb anyag felhasználásával. A vendégház hiteles másolata a valamikori kelta főnökök lakásainak, így az abban eltöltött napok időutazásra buzdítanak.

Fotó: bodrityfarm.co.uk
Fotó: bodrityfarm.co.uk

Guala, Egyesült Államok (Kalifornia)

Kő, agyag, fa: ezek az építési alapanyagok. A házikó fatüzelésű kályhával fűthető, 2 személy kényelmesen elfér benne. Áram nincs, az erdőre néző panoráma viszont meseszerű.

Fotó: sundogbullders.net
Fotó: sundogbullders.net

Cardigan, Wales

Víz a közeli forrásból gyűjthető, a világítás gyertyafényes, egy gáztűzhely a főzést szolgálja, a budi komposzt. A szalmabála-ház nemzetközi díjat is nyert. A kétszintes fogadó egybenyíló konyha-nappalival, egy emeleti nagy stúdió, luxus hálószobával kényezteti a pihenni vágyókat.

Fotó: guietearth.co.uk
Fotó: guietearth.co.uk

Rönök, Magyarország

Az Őrségi Nemzeti Parkban, Vas megyében, Rönökön áll a házikó. Egy fiatal belga pár ökogazdaságában, a Hegytanyán kínálják a vendégház nyújtotta pihenés lehetőségét. Az álomszép építménynek fagerendákból épült a váza, tégla helyett fahasábokból, homokból és szalmából készültek a falak, és 3 hónap alatt megépítették..

Fotó: hegytanyak.be
Fotó: hegytanyak.be
Fotó: hegytanyak.be
Fotó: hegytanyak.be

Mayne Island, Kanada

Egy kicsinyke szigeten magasodik ez a gyönyörű ökoház. A természet kedvelőinek ideális nyaralóhely, juhokkal, kertekkel és gyümölcsösökkel.

Fotó: Oliver Swann
Fotó: Oliver Swann

Alentejo, Portugália

A stúdió a nyári hőségben ideális hőmérsékletet biztosít a vendégeknek. A környező vidék maga a megtestesült csend, sok-sok természeti látnivalóval.

Fotó: Veronica Balfour Paul
Fotó: Veronica Balfour Paul

Piegut-Pluviers, Franciaország

Fa, fa és fa. A nagy veranda gesztenyefából készült, a tető zsindely, a konyhában minden gyalult fából készült, hitelesen göcsörtösek az ajtó keretek, hiszen ezeket is kézzel formázták.

Fotó: katehumble.com
Fotó: katehumble.com

Címfotó: kerterre.org

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik