A méz egészségre gyakorolt hatásáról egyre többet hallunk. Méhek porozzák be Földünk élelmiszer termésének harmadát, a méz népszerűsítésére kampányok kezdődtek, melyek közül Magyarország 2014-ben csatlakozott a Szlovéniából indult „Mézes reggeli” elnevezésű akcióhoz.
Az igazi méz valódi kincs
Egyebek közt ezt bizonyítandó, hogy 2015-ben az Országos Magyar Méhészeti Egyesület több Magyarországon forgalmazott mézet vizsgáltatott be, és a vizsgálatok során több mintában is hamis, kínai mézet mutattak ki a szakértők. Kína egyébként is nagy kérdőjel a méztermelésben, hiszen van olyan része a hatalmas országnak, ahol méhek hiányában kézzel porozzák be a gyümölcsfákat.
Évek óta vándorolnak
A magyar termelői méznek ezért sincs párja! Korábban megírtuk, hogy a hajmáskéri Bakonynektár Méhészet – Csiza Erika és Simon Péter – tevékenysége már-már extrém sportnak számít. Évek óta vándorolnak, viszik a méheket legelőről legelőre, keresik a nagy területen nyíló kultúrákat. S persze mindig tesznek az asztalra „valamit”, amit a hazai szakma is elismer.
Elismerések a minőségi mézeknek
Levendulamézük, medvehagyma-mézük, gesztenyemézük és nyári virágmézük megkapta a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Nemzeti Parki Termék védjegyet, elnyerték a Bakonyi Helyi Márka védjegy minősítést, az „Év méze 2015” versenyben pedig akácmézük arany fokozatú elismerést kapott.
2015-ben igazi kuriózummal, a málnavirág-mézzel rukkoltak elő.
Barátaink málnaültetvényén porzás céljából helyeztünk ki 6 méhcsaládot – mondta Csiza Erika –. A „foglalkozás elérte célját”: a málnatermés kiváló és bőséges volt, és némi – mondhatni limitált mennyiségű – málnavirágméz is csurrant az együttműködésből. Ez egyszerűen mennyei íz, megkóstolni is maga a gasztronómiai élvezet.
2016-ban is lesz újdonság, legalább is most ebben reménykednek. „Méhcsapataik” ugyanis megérkeztek egy 80 hektáros meggyesbe, hogy hozzájáruljanak a bőséges gyümölcsterméshez. Meggy esetében a méhmegporzásnak 100-200 %-os termésnövelő hatása van!
Idén krémmézet is készítenek. Semmit nem adnak hozzá, semmit nem vesznek el belőle, csupán naponta többször hosszasan keverik, és néhány nap elteltével krém állagú méz „születik”. A technológia Magyarországon még kevésbé ismert.
Nemrég beruháztunk egy krémméz-készítő gépbe, ami minden órában 15 percen át keveri a mézet és néhány nap alatt csodás krémmézet készít – említi Erika. – Örömmel mondhatom, hogy az első próbakör lefutott, az eredmény többek egybehangzó véleménye szerint isteni repce krémméz lett. A mézkrém az eredeti méz jótékony hatásaival ugyanúgy rendelkezik. Állaga selymes, krémes, könnyen kenhető.
S ha már a méheknél tartunk, érdemes bepillantani két rövid videón az életükbe. Így születnek a méhek – 21 nap 60 másodpercbe sűrítve.
A kék sávos méhek pedig így poroznak. Percenként 350 alkalommal rezgetik meg a fejüket a beporzás során.
…és akkor most nassoljunk egy kanál mézet. Egészségünkre!