Életmód

Föld Napja: rajtad múlik, milyen örökséget hagysz hátra

Gyógyítsd magad, gyógyítsd a bolygót!

Ha megfogadod, hogy fát ültetsz, biztonságosabb terméket vásárolsz vagy újrahasznosítasz a Föld napján, akkor máris sokat tettél bolygónk jövőjéért.

Hogy mennyire számítanak ezek az egyszerű tevékenységek? A mozgalmak évtizedek óta tartanak, sok folyó és tó vize az idő során újra égszínkék lett, de a nagy problémák sok esetben szabad szemmel nem láthatók, továbbra is veszéllyel vannak az emberek egészségére és magára a Földre.

Bojkott a növényvédő szerek ellen

Pilip Landrigan, a Mount Sinai orvosi egyetem professzora elhatárolódik a növényvédő szerek használatától.

Ezzel az akcióval megakadályozzuk, hogy a kémiai növényvédő szerek agykárosodást okozzanak a csecsemőknél, illetve megvédjük létfontosságú ökoszisztémánkat. Ne felejtsük, Alzheimer-kórt is okozhatnak a növényvédő szerek

– fogalmaz a szakember.

Mit tehetünk?

Előnyben kell részesíteni az organikus ételeket, próbáljunk természetes módon fellépni a kártevők ellen otthonunkban, ezzel is csökkentve annak az esélyét, hogy mérgező anyagok hatásának tesszük ki családunkat.

Kérdőjelezd meg az ételed!

Egy olyan világban élünk, ahol a vállalatok marketing trükkjeikkel megtévesztenek bennünket

Légy éber, kutass a dolgokban az igazság után és oszd meg, mit tanultál

– mondja Bruce Bradley, a Fat Profits szerzője.

Fotó: Thinkstock
Fotó: Thinkstock

Mit tehetünk?

Bradley évekig az élelmiszeriparban dolgozott és mint mondja, itt az egyetlen cél, hogy az étel egészségesen nézzen ki. Ahelyett, hogy elfogadnánk a hirdetéseket és a termékígéreteket látszatra, kérdéseket kell feltennünk.

A legtöbb esetben, ha valami túl jónak hangzik, hogy igaz legyen, az általában nem az

– tette hozzá.

Termessz valamit!

Mindannyian felelősek vagyunk az egész világra kiterjedő károkért. Rengeteg energiát és vizet emésztünk fel, mialatt a földet szennyezzük és ennek az egyik legfőbb módja az élelmiszer termelés

– mondja Nicole Faires, a Food Tyrants írója.

Az élelmiszer-ellátási folyamatok hihetetlen mennyiségű hulladékfelhalmozást és rombolást eredményeznek, a felhasznált víz mennyiségtől kezdve egészen a szállításig. Mindannyian meg tudjuk ezt változtatni azáltal, hogy felügyeljük saját élelmiszerkészletünket és a zöldségeket mi magunk termesszük meg.

Fotó: Thinkstock
Fotó: Thinkstock

Mit tehetünk?

Próbálj termeszteni paradicsomot, borsót, másfajta zöldségbe is kóstolj bele. Próbáld ki, milyen érzés a táplálékforrásod ellenőrizni. Még egy erkéllyel rendelkező lakás is otthont tud adni egy kis veteményesnek.

Van egy kis földed? Azonnal tüntesd el róla a pázsitot! Termessz rajta inkább zöldséget. Sajnálatos módon a gyep jelképe lett a mi környezeti hanyagságunknak és a saját egészségünk iránti gondatlanságunknak.

Légy alázatos!

Jeremy Seifert, a genetikailag módosított élelmiszer ételekről szóló dokumentumfilm rendezője nyilatkozott a témával kapcsolatban.

Az alázatosság megmutatja nekünk, hogy mi a szerepünk a Földön. Minden a gondoskodásról kell, hogy szóljon, nem pedig a kizsákmányolásról. Az igazán alázatos ember teli van hálával és örömmel. Nincs szükségünk többre!

Mit tehetünk?

Az első lépés az alázat tanulásában az elfogadás: nem kell mindenre választ adnod és kapnod. Alázattal elfogadod a helyed az univerzumban, persze nem a központban vagy nem úrként mindenfajta dologban, hanem egy aprócska részként a nagy egészben.

Egyél kevesebb húst!

Növényeken alapuló diétát kell követni, ami által csökken az őrült erőforrás fogyasztásunk.

Több ezer gallon vízre van szükség, hogy egy fél kilogramm marhahúst állítsunk elő. Az esőerdőket meg kell tizedelni, hogy helyet biztosítsunk a szarvasmarha legeltetésére, ez a fő oka az Amazonas elerdőtlenítésének

– vélekedett Alicia Silverstone színésznő.

Fotó: Thinkstock
Fotó: Thinkstock

Mit tehetünk?

Nem kell a húsfogyasztásról teljesen leállni, hogy megmentsd a világot, de legyen naponta legalább egy húsmentes étkezés vagy egy olyan nap a héten, mikor egyáltalán nem fogyasztasz húst. Amerikai példával élve, ha valamennyien az Egyesült Államokban nem ennének húst vagy sajtot, csupán egyetlen egy nap a héten, az olyan lenne, mintha 7.6 millió kocsit levennénk az utakról.

Ismerd meg a termelődet

A legfontosabb dolog, amit egy ember megtehet ma a Föld, az egészségünk és a szabadságunk védelmének érdekében, hogy bio, nem génmanipulált élelmiszert fogyaszt. Ismerd meg a farmeredet, ismerd meg az ételedet!

Mit tehetünk?

Vásároljunk helyi terméket, helyi termelőktől, járjunk többet piacra, hanyagoljuk a szupermarketeket.

Adj esélyt a méheknek!

Gondolatban legyünk a méhekkel vásárlás közben. A kétharmada az ehető áruknak, közvetlen kapcsolatban áll a házi méhek fáradhatatlan beporozó tevékenységével.

Ha nem gondoskodsz a méhek jólétéről, a közeljövőben legalább az érdekeljen, hogy honnan származnak az ételek. Ennek az évelő természetű beporzónak az elvesztése nemcsak a szilárd mezőgazdasági termelést kockáztatná, de veszélyeztetné az ökológiai egészség egyensúlyát is

– magyarázza Chensheng Lu, a Harvard School of Public Health egyetemi docense.

Mit tehetünk?

Válassz organikus élelmiszereket.

Föld napja legyen minden nap!

Ez egy remek módja annak, hogy kifejezzük, milyen örökséget hagyjunk a jövő generációinak. Gondolj csak bele, mikor azt kérdezik majd az anyaföldről évek múlva, tettetek-e érte valamit.

Elképzelhető, hogy a válaszotok igen lesz, és azt fogjátok mondani

Sajnáljuk és szégyelljük magunkat a történtek miatt.

Vagy mondhatod azt is:

Igen, büszkék vagyunk, arra, hogy egy szebb világot hagyunk hátra.

Mit tehetünk?

Újrahasználni, illetve takarékoskodni a vízzel és más értékes forrásokkal, amennyire csak lehet. Meg kell értened, hogy minden, amit a Földön teszel, az lesz a hagyatékod a gyermekeid, unokáid számára. Így csak rajtad múlik, hogy eldöntsd, milyen örökséget is szeretnél hátra hagyni.

Kovács Ádám írása

Olvasói sztorik