Szóval, elsősorban az íze miatt szeretjük. Tényleg kár, hogy sokan elnyomják a valódi zamatát cukorral.Nevezzük szamócának, földiepernek vagy csak epernek ( bár a valódi eper fán terem), egyről beszélünk.
- Az eper C vitamin tartalma vetekszik a citrusfélékével.
- 100 g-ban 60 mg C vitamin található.
- Egyik legkiválóbb gyümölcse a fogyókúrázóknak, hiszen 100 g-ban csupán 35 kalória van. Ennek oka, hogy az eper 95%-a víz.
- Kiváló vas-, kalcium- és magnéziumforrás. Vértisztító hatása miatt méregtelenítéshez is bátran fogyaszthatjuk.
- Reggel vagy hűvös időben menjünk epret szedni, ilyenkor már a harmat felszáradt az eperszemeken, de a nap még nem sütötte meg őket. A leszedett szamócát nem szabad sokáig a napon állni, mert hamar megromlik.
- Esőben és eső után ne eprezzünk, mert a sok csapadék nincs jó hatással az eperre, könnyen megsérülnek és megrohadnak a szemek, mivel felszívják magukat vízzel.
- Érdemes kocsánnyal együtt szedni, mivel így tovább eltartható.
- Mindig a szép, egészséges szemeket szedjük le, és ügyeljünk arra is, hogy óvatosan tegyük a dobozba, tálba, hiszen az eper nagyon sérülékeny.
- Mi legyen a kissé éretlenekkel? Ha csupán tényleg csak kevésbé érett, akkor leszedhetjük, egy-két nap alatt beérik otthon is.
- Lapos, lapos, lapos. Fontos, hogy alacsony faló dobozba, tálcára szedjük, mert ha egymásra púpozzuk őket, nem bírják el egymás súlyát, és levet eresztenek.
Az alábbi videón egy gépesített szamócaszüretet látunk. Nem új keletű, bár sokan még nem látták. Praktikusnak tűnik, de mielőtt véleményeznénk, érdemes abba is belegondolni, sőt, akár kipróbálni, hogy hason fekve, emelt testtartással mennyi ideig bírjuk szusszal.