Életmód

11 országon át együtt repül a vonuló hattyúkkal az állatvédő

Speciális sárkányrepülőjén szeli majd a levegőt a kalandor.

Az orosz sarkvidéki területektől Nagy-Britanniáig követi a hattyúk vándorlását egy brit állatvédő, aki a több mint 7000 kilométeres utat egy speciális motoros sárkányrepülővel teszi meg ősszel.

Sacha Dench a lehető legközelebb próbál kerülni a hattyúkhoz. Esténként a közelükben száll le és igyekszik megfigyelni szokásaikat. A nagy úttal arra akarja felhívni a figyelmet, hogy az utóbbi húsz évben erősen megcsappant a Bewick-hattyúk száma – számolt be róla a BBC News híre alapján az MTI.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Kalandosnak ígérkezik az orosz tundra

Az út első felében az orosz tundrán kel át, ahol szélsőséges időjárással kell megküzdenie, de azt is számításba vette, hogy azon a vidéken jegesmedvék, barnamedvék és farkasok is élnek. Az utazás első ezer kilométeres távján nem számíthat földi támogatásra, mert azon a tájon nincsenek kiépített utak.

Dench, aki korábban a szabadtüdős merülés bajnoka volt (egy levegővétellel több mint hat percig volt a víz alatt), elmondta, hogy a helyi nomád állattenyésztőktől számíthat segítségre, valamint az időjárás-jelentésekre hagyatkozik az út tervezésénél. Lehetőség szerint vadászok által hátrahagyott apró kunyhókban alszik majd.

Fotó: Facebook/Sacha Dench
Fotó: Facebook/Sacha Dench

Biztonságos légi ösvényre van szükség

A hattyúk vándorlását követve 11 országot szel át, helyi közösségekkel, állattenyésztőkkel, gazdálkodókkal, vadászokkal találkozik. Be szeretné mutatni a világnak a hattyúk “csodálatos repülését” a tundrától az Egyesült Királyságig, és fel akarja hívni a figyelmet arra, hogy a hattyúknak biztonságos légi ösvényre van szüksége a vándorláshoz.

Sacha Dench két évig készült a nagy útra, amelyre Svédországban tréningezett.

Címfotó: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik