Életmód

Ma van a Méhek napja: védjük őket és fogyasszunk sok mézet!

Az emberiség élelmiszer termelésének mintegy harmada függ a rovarok beporzó tevékenységétől, nagyrészt a méhekétől.

A Méhek napját az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) kezdeményezésére 1994-től április 30-án ünnepeljük Magyarországon, mivel ez idő tájt teljesedik ki az élet a kaptárban.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Mivel hazánkban sajnálatos módon alacsony a mézfogyasztás (évente kb. 0.7 kg fejenként, amely elmarad az uniós 1,1 kg-os átlagtól) a program nem titkolt célja a méz és a méhészeti termékek megismertetése és megkedveltetése. E napon országszerte mézkóstolókkal, kiállításokkal, játszóházzal várják a méhészek az érdeklődőket. Az egyesület a mézfogyasztás népszerűsítésén túl, hangsúlyozni kívánja a méhek természetben betöltött nélkülözhetetlen szerepét. A rendezvényeken gyakorló méhészek, méhészeti szakírók, szakemberek ismertetik a méz emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatásait.

Egy videó, amely megmutatja, hogyan születnek a méhek. Bámulatos!

A Méhek napja alkalmából nem csak a mézre hívják fel a méhészek a figyelmet, hanem a méhek nélkülözhetetlenségére is. A méhek megporzó munkája nélkül ugyanis, nem lenne élet e Földön! Éppen ezért kell óvni őket, és különösen mostanság, amikor virágoznak a gyümölcsfáink a keretekben, fokozottan gondoljunk a méhek védelmére. Ne permetezzünk nappal, amikor a méhek aktívak, semmilyen vegyszerrel! Ha védjük a méheket, akkor óvjuk a természetet is! Ha sok mézet fogyasztunk, akkor védjük a saját egészségünket!

Egy másik videó bemutatja, hogyan poroznak a kék sávos méhek.

Így élnek a méhek

A méhek a nektár és a pollen fogyasztására adaptálódtak; ezekből nyerik az energiát és a fehérjéket. A pollenek többségével lárváikat etetik. Táplálékukat a hosszú proboscidesszel, (komplex, összetett nyelvvel) kaparinthatják meg a virágokból. A hímek antennája általában tizenhárom, a nőstényeké tizenkét szegmentumból áll. Minden fajuknak két pár szárnya van, és ezek közül a hátsó pár kisebb. A méhek kulcsszerepet töltenek be a növények beporzásában, és a virágos növények legfontosabb beporzói. Gyűjtenek pollent és nektárt is. A nektárt gyűjtő egyedek is poroznak be növényeket, de a pollent gyűjtők sokkal hatékonyabb beporzók. A legújabb elemzések szerint az emberiség élelmiszer termelésének mintegy harmada függ a rovarok beporzó tevékenységétől, nagyrészt a méhekétől.

Címfotó: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik