Életmód

Ma este rácsodálkozhatunk a Marsra és a Szaturnuszra is

A Csillagászat Napja „mozgó ünnep”, mely a holdfázishoz igazodik.

2016-ban május 14-ére esik a Csillagászat Napja. Országszerte számos helyszínen rendkívüli nyitva tartással, járdacsillagászattal, távcsöves bemutatókkal várják az érdeklődőket a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) helyi csoportjai és társszervezetei. Az este távcsöves látnivalói: a Hold, a Jupiter, majd a Szaturnusz és a Mars – olvasható az MCSE honlapján.

A jeles napnak Magyarországon is jelentős múltja van

Évről évre több ezer érdeklődő pillanthat távcsőbe, hála a nyilvános távcsöves bemutatóknak. A Csillagászat Napja „mozgó ünnep”, mely a holdfázishoz igazodik, általában az első negyedhez legközelebbi szombatra esik. Ezen a szombat estén a Hold majdnem első negyedben lesz, ezen kívül a Jupiter lesz az este legfőbb látványossága.

A NASA által 2010. szeptember 23-án közreadott nem valós színû mozaikkép a Szaturnusz Déli-sarkjának sarki fényeirõl, amelyet a Cassini amerikai ûrszonda optikai és infravörös leképezõ színképelemzõjének 2008. november 11-én gyûjtött adatai alapján készítettek el. Fotó: MTI/EPA/NASA
A NASA által 2010. szeptember 23-án közreadott nem valós színű mozaikkép a Szaturnusz Déli-sarkjának sarki fényeiről, amelyet a Cassini amerikai űrszonda optikai és infravörös leképező színképelemzőjének 2008. november 11-én gyűjtött adatai alapján készítettek el. Fotó: MTI/EPA/NASA

A kitartóak késő este a Mars és a Szaturnusz látványában is gyönyörködhetnek.

A pontos helyszínekről ide kattintva tájékozódhatsz. A program az esti órákban kerülnek sorra.

Címfotó: MTI – Komka Péter (A halo elnevezésű fényjelenség látszik a Hold körül Salgótarjánból fotózva 2016. január 17-én. A gyűrű alakú fényjelenséget a 8-12 kilométer magasban elhelyezkedő felhőkben lévő jégkristályokon visszaverődött és megtört fénysugarak okozzák.)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik