Gyógynövényes zászlóshajó lett Halimba polgármestere

A mezei fűszerek mestere a gasztronómiában is otthonosan mozog.
Kapcsolódó cikkek

Csaknem fél évszázadon át Halimbán élt és dolgozott dr. Szalai Miklós plébános, akit évtizedeken keresztül folytatott tevékenysége alapján „halimbai esperesként” ismert az egész ország. Nevéhez fűződik a Halimbárium gyógyteacsalád megszületése. A Halimbárium teák az országban elsőként bolti forgalomban is megvásárolható gyógynövényekből összeállított teakeverékek voltak.

Őrzik a gyógynövényes hagyományokat

A gyógynövényes hagyományokat ma is őrzik a Veszprém megyei településen. Egykori lakóhelye, a ház, amelyben élt és dolgozott, kertjével együtt ad helyet a Szalai Miklós Gyógynövénykert Bemutató- és Oktatóközpontnak. A házban kiállítás látható az esperes életéről és munkásságáról, a kert pedig egy egyedülálló, nagy fajszámú élő gyógynövénygyűjteményt foglal magában.

Mondhatnánk azt, hogy Tóbel Jánost, Halimba jelenlegi polgármesterét a pap munkásságának tiszteletéül már évekkel ezelőtt megcsapta a gyógynövények szele, de maradjunk inkább az emelkedettebb gondolatnál: Tóbel János a mezei fűszerek mestere lett, aki személyesen mintegy zászlóshajója a halimbai gyógynövényes hagyományok ápolásának.

Portája sajátossága a herbárium

A polgármester több alkalommal szervezett képzést a témában, melyeken maga is részt vett. A tanfolyamok hallgatójaként új elméleti és gyakorlati ismeretekkel bővült kertészeti tudása: gyógy- és fűszernövény termesztő szakképesítést szerzett, vállalkozásban működtetett portájának sajátossága pedig a herbárium, azaz a saját maga által megtermelt és gyűjtött gyógy- és fűszernövények.

Saját receptúra újszerű fűszerezéssel

A falu vezetője a gasztronómiában is otthonosan mozog, s ebbéli elfoglaltságában is a természet szeretete a fő szempont. Leginkább azokra az ételekre büszke, amelyhez minden alapanyagot saját maga termel meg.

A megtermelt alapanyagokból saját receptek alapján készülnek a savanyúságaink, befőttek, szörpök, lekvárok. A sertésekből házikolbász szalonna, sonka. Ezeket a hagyományos recepteket egészítem ki, erősítem fel akár hagyományos, akár újszerűnek mondható fűszerezéssel, melyhez a megszerzett fűszernövény termesztői tudás szolgáltat alapot – írja bemutatkozásában Tóbel János.

Portáján szívesen megmutatja vendégeinek a kis-léptékű háztáji gazdálkodás lehetőségeit, a vegyszermentes zöldség- és gyümölcstermesztés fortélyait, a család éves hús, tojás szükségleteit kielégítő állattartás mikéntjét is.

A Herba Portára betérő látogató azon se lepődjön meg, hogy a mezei fűszerekkel készített ínyenc falatok elfogyasztása közben ismertetőt hall egy-egy gyógyfű jótékony hatásairól – mert a polgármester fő célja mégiscsak a halimbai gyógynövényes hagyományok ápolása.

Fotók: Facebook/Tóbel János