Az alábbi ötletekből válogatva, biztos, hogy mindenki megtalálja a konyhájába valót.
- Ha a csirkemájat sütés előtt villával megszurkáljuk, nem “köpköd” sütés közben.
- Amikor olcsóbb citromhoz jutunk, vásároljunk belőle akár 1-2 kg-t is. A jól megmosott gyümölcs héját reszeljük le, és cukorral összekeverve egy műanyag, zárható tetejű edénybe teszem és lefagyasztom. Süteményekhez kiváló. A levét kifacsarjuk, és jégkockakészítőbe téve fagyasszuk le. Bármikor elővehetjük tea, limonádé ízesítéséhez. De a kézen lévő halszag eltüntetéséhez is nagyon jó.
- Fasírozott készítésekor a masszához tegyünk egy evőkanál étolajat, így nem ragad az edény és az olaj is kevésbé habosodik.
- A sovány húsokat panírozás előtt kenjük meg olajjal, akkor sütés közben nem száradnak ki.
- A fejes saláta nem tárolható sokáig, használjuk fel 1-2 napon belül. Ha mégsem, akkor nyers burgonya szeletekkel együtt tegyük hideg vízbe néhány percre.
- Fűszereket nem csak a húsokra tehetünk grillezéskor. Ha faszénparázsra babérlevelet, rozmaringot vagy más illatos fűszereket szórunk, a húsok átveszik az aromás illatokat.
- A füstölt kolbászról úgy tudod a legkönnyebben eltávolítani a héját, ha előtte hideg vizet engedsz rá. Ezután gyorsan lejön a bőre.
- Garantáltan nem ríkat meg a vöröshagyma, ha megmossuk hideg vízben és a kést is bevizezzük, mielőtt vágni kezdjük. A felezett hagymát, amit épp nem vágunk, friss felével lefelé fordítsuk a vágódeszkára, így kevesebb illóolaj kerül a levegőbe.
- Ha túl világos, sápadt a tojás sárgája, piskótához, rántottához, nokedlihez, tehetünk bele egy csipetnyi kurkumát. Nagyon szép színe lesz tőle.
- A bablevest rántás helyett úgy sűríthetjük, hogy a benne főtt zöldséget összeturmixoljuk. Így mindenki megeszi, finom és egészséges is!
- A szárított zeller- és petrezselyemlevelet mozsárban összetörjük, és amikor már majdnem kész a leves (gulyás, bab, stb.), csak akkor tegyük bele. Finom az íze és az illata..
- Ha a másnapos kenyeret pá percre nedves konyharuhába csavarjuk, majd előmelegített sütőbe tessszük 5-10 percre, olyan lesz, mintha friss lenne.
- Kovászos uborka készítésekor a kaprot és a kenyeret egy sűrű szövésű anyagban helyezzük az üvegbe, így nem lesz zavaros a lé és egyben kiemelhető.
- A kávézacc a hűtőben is jó szolgálatot tesz: eltünteti kellemetlen szagokat. A szódabikarbóna is.
- A mikróban újramelegíteni kívánt rántott húst húzzuk el folyó csapvíz alatt: nem lesz cipőtalp, ha megmelegítjük.
- Ugyanez igaz bármilyen ételre, amit mikróban melegítünk, víz vagy tej rácsöpögtetésével nem szárad ki.
- Mikróban melegített folyadékban nem egyenletesen oszlik el a hő, ezért miután kivettük, keverjük fel.
- A hangyák nem szeretik az uborkát, tegyetek uborka héjat oda, ahonnan el akarjátok űzni őket!
- Ha megégettük az ujjunkat, és nincs kéznél semmi hideg – mártsuk sóba az égett részt: nem fog felhólyagosodni.
- Megmaradt a tojásfehérje, mert csak a sárgája kellett. Tegyük be a hűtőbe a fehérjét, és másnapig használjuk fel: rántottához, omlettekhez, panírozáshoz lazítónak kiváló, ill. habcsókot is készíthetünk belőle, díszíthetünk habjával süteményeket is.
- Befőttesüveget úgy is kifertőtleníthetünk, hogy félig megtöltjük vízzel, és a fedele nélkül néhány percre a mikróba, a legmagasabb fokozatra betesszük.
- Általában minden gyümölcs hűthető kivéve a déligyümölcsöket. Banánt egyáltalán ne tegyünk a hűtőbe.
- A citrom héját ne dobjuk ki, tegyük mélyhűtőbe, fagyottan könnyen reszelhető.
- Ne tároljuk a kenyeret a hűtőszekrényben! Lehet, hogy azt hisszük, sokáig eláll, viszont a tésztája gyorsabban öregszik, “szívósodik”.
- Ne öntsük ki a befőttek vagy konzervek levét! Salátákba, süteményekbe tökéletes ízadó komponensek lehetnek.
- Ha a palacsintatésztát szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel készítjük cukor és tej nélkül, sokkal könnyebb állagú lesz, nem ragad le, és nem utolsósorban olcsóbb az előállítása is. Kétszer annyi szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel még könnyebb és vékonyabb tésztát kapunk, sokkal több palacsinta süthető belőle.
- A főtt tészta nem áll össze, ha kiszedés előtt egy pohár hideg vizet öntünk a főző léhez.
- A rántott hús sokkal finomabb, ha a panírozásnál a tojásba egy kis sört is öntünk.
- Ha mézet kell kimérned kanállal, előbb olajozzuk be egy picit a kanalat. Garantáltan lecsusszan róla a méz!
- Magunk is készíthetünk házi ételízesítőt: Vegyünk a piacon friss leveszöldségből több csomaggal, majd daráljuk le. Tegyük kifertőtlenített csavaros üvegekbe, adjunk hozzá sót, ez tartósítani fogja. Felhasználáskor figyeljünk a benne lévő plusz sómennyiségre!
- A hússzeletek közé folpackot tegyünk, így fagyasszuk le, mert ezzel a módszerrel nem fagy össze. Annyi szeletet vegyünk ki belőle, amennyire szükség van.
- Tésztát, levest, meggyet, stb. úgy fagyasszunk le, hogy egy 1 literes tejes doboz tetejét vágjuk le, zacskóval béleljük ki és ebbe tegyük a fagyasztani valót, ha megfagyott, vegyük ki a dobozból, így kis téglákat kapunk, melyek jól pakolhatók a fagyasztóban.
- Ha áttetsző jégkockát szeretnénk, akkor előzőleg forraljuk fel a vizet és lehetőleg ne a mélyhűtő alján indítsuk a hűtést.
- Rágógumi a ruhában ? Tegyük egy órára a mélyhűtődbe.
- A fehérnemű nem elég fehér ? Áztassuk 10 percig egy szelet citrommal a meleg vízben és adjunk hozzá egy-két evőkanál szódabikarbónát.
- Hajunk nem elég fényes? Tegyünk egy kávéskanál ecetet a hajunkra és úgy mossuk meg. Méginkább hatásos, ha az öblítéshez használjuk.
- Azért, hogy a citrom kiadja az összes levét, áztassuk rövid ideig meleg vízben és csak utána csavarjuk.
- Azért, hogy ne legyen a káposzta főzéstől kellemetlen szag, tegyünk egy szelet kenyeret a káposzta tetejére, (egy kis szövetzacskóban, hogy a morzsák ne kerüljenek a káposzta közé).
- A hagymától könnyezik a szemünk, rágcsáljunk egy rágógumit vagy tartsunk a szánkban hideg vizet.
- Azért, hogy a krumpli előbb főljön meg, hámozzuk meg, de csak az egyik oldalát.