Életmód

Szabad parasztnak vallja magát a kunsági bajuszkirály

Egyre népszerűbbek a bajuszversenyek, ahol rendszerint megválasztják a legjobbakat.

Legutóbb Kunszálláson – immár nyolcadik alkalommal – rendezték meg a Kunsági Bajuszfesztivált, ahol megválasztották a kunsági bajuszkirályt. A megtisztelő címet a kiskunfélegyházi Tarjányi Tamás érdemelte ki – írta a baon.hu.

Kifent bajuszos lett a király

A hagyományőrző eseményen több kategóriában – bajusz-szakáll, kifent, természetes és magyar bajusz – indulhattak a versenyzők. A zsűrinek nem volt könnyű objektív döntést hoznia szubjektív kérdésben. Tarjányi Tamás a kifent bajusz kategóriában végzett az első helyen, majd a bajuszosok társadalma egy esztendőre királyává választotta Kunszálláson.

Magyar Bajusz Társaság

A Magyar Bajusz Társaságot kilenc alapító taggal 2008-ban hozták létre azzal a céllal, hogy bemutassák a magyar bajusz és a bajuszviselő magyarok múltját és jelenét. Ugyanakkor a hagyománytisztelő bajuszviselet népszerűsítésével is segíteni szeretnék a megtépázott magyar önbecsülés és az egészséges nemzeti büszkeség helyreállítását. A társaságnak jelenleg 35 tagja van.

A bajuszkirály a Félegyházi Közlönynek elárulta, hogy bajuszát nem mindennap feni ki, de jeles napokon, amikor ünneplőt is ölt, nagy gonddal kezeli.

bajuszfelegyhazinapló

– Szabad parasztnak szeretem magam hívatni – mondta a lapnak Tarjányi Tamás.

A fiatalember soha, semmilyen körülmények között nem lenne hajlandó borotvát ragadni és megválni bajuszától.

Bajuszomra mondom

A Magyar Bajusz Társaság fennállása óta közel 700 bajusszal kapcsolatos szólást gyűjtött össze. Néhány ezek közül: A férfi bajusz nélkül, olyan mint a nő bajusszal. Ritka, mint a magyar bajusz nélkül. Lóra farok, vitézre bajusz illik. Nincsen bajszod, olyan vagy mint anyád. Kocsis nincsen ostor nélkül, magyar ember bajusz nélkül. Bajuszáról másodszor iszik a magyar. Aki a bajuszt szereti, rossz asszony nem lehet. Bajusz, szakáll férfi embernek dukál. Bajusz alól édes a csók. Nem is ember az, aki ezt a kicsi szőrt el nem bírja. A bajusz vág, mint a balta. Ott kezdődik az ember, ahol a bajusz.

A legközelebbi bajusz mustrát Szekszárdon rendezik a Magyar Bajusz Társaság tagjainak részvételével, június 12-én.

Fotók: Félegyházi Közlöny

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik