Életmód

11 természetes és praktikus megoldás napégésre

A Nap káros sugarai által okozott bőrrák és a bőr idő előtti öregedése megelőzhető megfelelő fényvédő krémek használatával, illetve olyan ételekkel is, melyek fogyasztása kívül és belül is védi szervezetünket.  

Nézzük, milyen praktikákat alkalmazhatunk napégéskor.

Burgonya

A burgonyában lévő  keményítőben olyan vegyületek találhatók, amik segítenek a bőrünk hűsítésében. Vágjuk a nyers burgonyát szeletekre és dörzsölje be vele a fájó testrészeket. Intenzívebb kezelés esetén reszeljük le a nyers krumplit és borogatásként alkalmazzuk.

Zabpehely

Leégés esetén vitamintartalma miatt jó megoldás lehet a zabpehellyel való kezelés. Daráljunk meg egy bögre zabpelyhet, öntsük fel fél liter meleg vízzel, esetleg zsírmentes tejjel és hagyjuk rövid ideig ázni.Mikor kihűlt tegyük rá egy tiszta pamutra, gézre és borogassuk vele a leégett testrészt. 1-2 óránként cseréljük.

Zöld tea

A zöld teában lévő vegyületek is védelmet nyújtanak a Nap káros sugarai ellen, csersav tartalma pedig megnyugtatja a leégett bőrt. Tanulmányok bizonyítják, hogy napi 2 csésze tea fogyasztása erősíti a szervezetünk ellenállását napégés estén. Ha pedig megpirult az arcunk, akkor áztassunk be két filteres teát hideg vízben, és borogassuk be vele a fájó szemhéjakat. Borsmentával dúsítva fokozhatjuk hűsítő hatását.

Green-tea

 

Uborka

Ha leégett a bőrünk, akkor a további bajt megelőzve készítsünk uborkapépet. Fontos, hogy ne nagyüzemi (vegyszerezett ) uborkát használjunk, hanem termelői piacon vásároltat. Hámozzuk meg, reszeljük, daráljuk le és tegyük a bőrünkre. Ha glicerinnel ( 99%-os növényi) és rózsavízzel dúsítjuk, akkor még eredményesebb a hatás.

Almaecet (biológiailag erjesztett)

Valóságos lokális gyulladáscsökkentő. Keverjük 1-1 arányban desztillált vízzel és tegyük a bőrre. Abszolút fájdalomcsökkentő.

Paradicsom

Ha organikus paradicsomról beszélünk, akkor elmondhatjuk, hogy likopintartalma miatt ez lehet a non plusz ultra a napégés okozta bőrkárosodás megelőzésében és csökkentésében. Egy vizsgálatban önkéntesek fogyasztottak napi 5 evőkanálnyi paradicsompürét 3 hónapig és ezzel 25%-kal csökkent káros UV sugaraknak való kitettségkor a napégés előfordulása. Jó hír, hogy a paradicsom mellett a görögdinnye is rengeteg likopint tartalmaz, így ennek fogyasztása nem csak frissítő, de a napégés ellen is véd.

Körömvirág

Ez virág gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bír, amelyek megkönnyítik a bőr regenerálódását, ideértve a leégést is. Készítsünk a virágból borogatást vagy krémet és kenjük a leégett testrésre.

Aloé

Az aloe népszerű, egészséges ital, de igen ígéretesnek tűnik napégés enyhítésére is. Törjünk le egy darabot a növényből és tegyük az érzékeny bőrre. Ha nincs aloe növény a háztartásban, akkor vegyünk tiszta aloe vera gélt gyógyszertárban vagy valamilyen megbízható helyről.

Fejes saláta

A saláta természetes fájdalomcsillapító tulajdonságai révén enyhíti a leégés kellemetlen tüneteit. Forraljuk salátaleveleket a vízben. Ha kihűlt, tegyük hűtőbe és 1 óra múlva a lébe áztatott pamuttal vattával töröljük át bőrünket.

Tej, tejföl

A tej egy vékony réteget képez a bőrünkön, ami enyhíti a kellemetlen égető érzést. Hideg tejjel borogassuk a érintett felületet 15-20 percig és 2 óránként ismételjük.

Étcsokoládé

A jó minőségű, magas kakaótartalmú étcsokoládé rengeteg szabadgyök semlegesítő antioxidánst tartalmaz. Strandolás előtt indítsuk a napot egy csésze keserű kakaóporból készült itallal. Étcsokoládéból ( 70%-os kakaótartalmú) napi 50 g-ot érdemes fogyasztani ahhoz, hogy a fényvédő hatás érvényesüljön.

Bárhogy is döntünk egy napégés kezelésével kapcsolatban, csak az ésszerűség határáig alkalmazzunk házi módszereket a tünetek enyhítésére! Ha a bőr nagy felületen égett meg, ha nedvedzik, hólyagos, ha láz és rosszullét kíséri, akkor feltétlenül menjünk orvoshoz!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik