Életmód

Gazdálkodik a praxisát szüneteltető orvos

Az egyesület a vegyszer- és antibiotikum-mentes  alapvető élelmiszerek előállítását nonprofit módon végzi a tagok számára.

A Cserhát Natúrpark területén fekvő Herencsény határában terül el a Patay család 230 hektáros birtoka. 2013-ban egy francia közösségi modell alapján a harmincas éveinek végét taposó dr. Patay Gábor vezetésével itt kezdték el építeni a Cservölgy Majort azzal a céllal, hogy megteremtsék a hosszú távú, környezeti és gazdasági szempontból is fenntartható gazdálkodást: a zöldség és gyümölcs megtermelését, állatok tartását, az állatok által biztosított élelmiszerek helyi feldolgozását.

cservolgy7

Az alapító, dr. Patay Gábor orvos praxisát és pozícióját szüneteltetve döntött a birtok létrehozása mellett, hogy rámutasson, mennyire fontos szerepet töltenek be a tiszta, antibiotikum-mentes élelmiszerek és a változatos táplálkozás egészségünk fenntartásában.

Cservölgy Major megalapításának ötletét a Magyarországon riasztó méreteket öltött vastagbél-megbetegedések megelőzése érdekében létrehozandó vegyszer- és antibiotikum-mentes állattartás és növénytermesztés adta – mondta érdeklődésünkre dr. Patay Gábor. – Tudvalévő, hogy az élelmiszerek ugyanazokból az atomokból épülnek fel, mint a Földön minden, ma már azzal is tisztában vagyunk, hogy az, ami tápláló, sokkal több annál, mint az atomjaira szedett majd újraszintetizált molekulák halmaza. Mert valahogy mindig kimarad ez-az. És az utóbbi években már nem győzünk az egyre növekvő számú hiánybetegségnek nevet adni.

cservolgy9

Cservölgy Majori Közösség Egyesület

A kezdeti lépéseket követően 2015-ben az egyre több tagból álló közösség megalakította a Cservölgy Majori Közösség Egyesületet, melynek elnökévé dr. Patay Gábort választották. Az egyesület az alapvető élelmiszerek előállítását nonprofit módon végzi a tagok számára. E munkát elősegítendő, létrehoztak egy profitorientált vállalkozást, a Cservölgy Major Kft.-t is. Ennek célja, hogy a szükséges fejlesztésekhez a pénzügyi forrást a vállalkozás tulajdonában lévő eszközökkel végzett munkán keresztül biztosítsa a gazdaságban.

A Cservölgy Majorban azt vallják, hogy kizárólag integrált állattartó- és növénytermesztő gazdaság biztosíthatja az átlátható, ellenőrizhető élelmiszertermelést egy közösség számára. Egy olyan hely, ahol a megtermelt zöld hulladékot állatok etetésére, az állati melléktermékeket pedig a növénytermesztésben használják fel. Minél nagyobb mértékben tudják függetleníteni magukat a külső forrásoktól, annál magasabb fokú a major által képviselt élelmiszer-biztonság.

cservolgy4

Az élelmiszerforrás ipari méretű gazdaságos előállításához ma már nélkülözhetetlenné váltak bizonyos kémiai szerek, melyek több szinten is kifejtik hatásukat – fejtegeti a kérdéskörrel kapcsolatban az orvosból lett gazda. – Egyrészt az állatoknak adott antibiotikum a trágyával mondjuk a biorépába is beépül, melyet a tudatosan étkező vásárló az erről mit sem sejtő gazdától szerez be. És bár a tápláléklánc csúcsa felé ezen szerek összesített koncentrációja nő, az antibiotikum – mely így sosem éri el terápiás szintjét, viszont folyamatosan jelen van egy adott dózisban az ételeinkben – a szervezetet esetenként megtámadó baktériumok számára kiváló kiképzőterepet hoz létre: azok jelentős sikereket könyvelhetnek el az rezisztencia kifejlesztése terén. Ezzel két probléma van: az egyén a közösségtől is „elveszi” az antibiotikum által eddig biztosított védelmet – az egyén szervezetében kialakuló bakteriális rezisztencia az ellenálló törzsek másokra terjedésével kiveszi a kezünkből a hatékony anyagokat –, miközben saját bélrendszerét állandó irritációnak teszi ki, mely a vastagbél rosszindulatú elváltozásaihoz vezethet. Ez azt eredményezheti, hogy a sebészeti beavatkozásokhoz szükséges antibakteriális védelem néhány év múlva már nem áll majd rendelkezésünkre.

Modulok keretében folyik a gazdálkodás

A közösség létszáma szépen gyarapodik, a tagok olyan értékes és az alapelveket magukénak valló emberek és családok elsősorban Budapestről és vonzáskörzetéből, akik látják a major küzdelmét, munkáját, megértőek és lehetőségeikhez képest minden segítséget megadnak a fejlődéshez. Értik és érzik: fontos számukra és gyermekeik számára mindaz, amit a major biztosítani tud rövid és hosszútávon egyaránt.

cservolgy5

A Cservölgy Majorban úgynevezett modulok keretében folyik a gazdálkodás: az első 2014-ben a kecsketartás volt, majd következett a többi: méztermelés, vadgalica-tartás és marhatartás. Jelenleg tesztüzemmódban már működik a zöldég-modul is.

Állatok a közösség tagjainak tulajdonában

A Cservölgy Majorban az állatok a közösség tagjainak tulajdonába kerülnek. Így megszűnik az értékesítés, hiszen a gazda a közösség tagjainak kecskéitől származó termékeket tulajdonképpen a tulajdonosok részére állítja elő, mely jelentős költségmegtakarítást jelent. A közösség egyes tagjai mégis függetlenek, hiszen saját állatukat bármikor továbbértékesíthetik anélkül, hogy a közösség működését veszélyeztetnék, és adott a kilépés lehetősége is. Ugyanezen elven működik a vadgalicák és a marhák húsának elosztása is.

cservölgy6

Kecskéink száma 200 körüli – mondja az orvos. – A közösség tagjainak tulajdonába 35 anya került, de mivel sokan felezik az egyesületben a saját állatuk által leadott tejből készült havonkénti 2,6 kg sajtot, így mintegy 45 család érintett a közösségi gazdálkodás e moduljában. A marhatartás is tökéletesen működik. Már 12 borjú született a majorban, idén még 8-9 várható. Első bikánk vágásérett, most a megfelelő elosztási rendszeren dolgozunk, hogy minden tagunk egyenlő arányban részesüljön a húsból. A vadgalicák tartása szintén bevált, szinte az összes növendék húsa gazdára talált, és első ízben füstöltünk is. A vadgalicák orrkarika nélküli szabadtartása komoly kihívás. A tenyészkanunkat ki kellett lőni, most keressük utódját.

cservolgy3

A mézmodul keretében a herencsényi Szandai József méhész dolgozik azon, hogy azon túl, hogy a családoknak természetes méz áll rendelkezésére, gyermekeik a bemutató méhészeten keresztül megismerjék ezt a csodálatos mesterséget. A major méhészete 500 család részére képes megtermelni az éves szükségletet.

A major zöldségeskertjéhez most tavat építenek, s ami örömteli: bőséges a természet adta vízhozam.

Programunkkal következetesen szeretném bizonyítani, hogy a vegyszer- és antibiotikum-mentes élelmiszerek csökkentik a vastagbélrák előfordulását, az AB rezisztencia kialakulását, illetve egyébként szerintem nem létező betegség – mint például a tejallergia – megelőzésében segítenek. Ha az elveimnek megfelelő, további kiegészítő tevékenységeket végző termelőket – például nyúltartók, juhtej előállítók, gabonatermelők – be tudunk vonni a rendszerbe, az már csak hab lesz a tortán – említette dr. Patay Gábor.

E mellett pedig – ahogy szlogenjük utal rá – egyre több embernek lehet háztáji gazdasága – távol a háztól.

Csatlakozz te is a Cservölgy Major közösségéhez!

Fotók: Facebook/Cservölgy Major

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik