Életmód

Tiszasason nem trendi a közmunka

Katalán, angol és erdélyi szakemberek tanulmányozták az elmúlt napokban a „jelenséget”.

A nemzetközi csoport arra volt kíváncsi, hogyan sikerült Tiszasas közmunkásainak jelentős részét egy ökotudatos program segítségével visszaintegrálni a munka világába – írta a szoljon.hu.

Gyói Gábor, Tiszasas agrár végzettségű polgármestere az elmúlt években szakmai tudását szűkebb hazájában kamatoztatta. Megismertette a helyieket az energianövények termesztésével, a fűszerpaprika- és a káposztatermesztés üzleti hasznával.

– Két éve keresett meg a Szent István Egyetem, hogy meghívjanak egy európai nemzetközi programba, melyben több hazai és külföldi civil szervezet vesz részt, például Nagy-Britanniából, Katalóniából, Székelyudvarhelyről. A cél, hogy ökológiai, egészségtudatos szemlélettel, biozöldségek termesztésével, természetközeli állattartással segítsük a társadalom perifériájára szorult embereket visszajutni a munka világába – mondta a lapnak a polgármester.

Az erdélyiek a hagyományos földműveléssel, gyümölcstermesztéssel, gyógynövényhasználattal kapcsolatos tudást szeretnék fenntartani. A katalánok és az angolok hazájukban nehéz sorsú fiatalokkal dolgoznak együtt, a mezőgazdasági munkán keresztül segítik beilleszkedésüket a társadalomba. Hogy valóban megismerjék a vendégek a magyar közmunkásokat, félnapos közös munkát szerveztek Tiszasason: krumplit szedtek, a kertben segítettek, közben beszélgettek, együtt dolgoztak a közfoglalkoztatottakkal.

Biomassza alapanyagot is termesztenek a faluban
Biomassza alapanyagot is termesztenek a faluban

Egyre kevesebb a közmunkás

Tiszasas község a Tisza bal partján, Csongrádtól 19 km-re északra, Jász-Nagykun-Szolnok megye déli részén, a Tiszazugban található. Míg néhány éve 55 közfoglalkoztatott dolgozott a faluban, addig 2016-ban csak 35 főre kért támogatást az önkormányzat. Ma már a 35 fős keretet sem tudják feltölteni, mivel korábbi közmunkásaik „elfogytak”, ugyanis sikerült máshol elhelyezkedniük.

Az önkormányzat nem feltétlenül akar támogatott mezőgazdasági programjaival a helyi, nem támogatott termelőkkel versenyezni, ezért szemléletet váltott. Inkább segíti azokat, akik a jövőben szeretnének a növénytermesztés, állattenyésztés területén dolgozni.

Szó mi szó, volt hát mit tanulniuk és jegyzetelniük a külhoni vendégeknek.

Olvasói sztorik