Életmód

A Föld mindenki szükségletét ki tudja elégíteni, csak a kapzsiságát nem

Minden ember tehet bolygónkért.

25 éve, 1991. október 21-én a dalai láma szavaival indult útjára a Földünkért kampány, hogy felhívja a figyelmet az első környezeti világtalálkozóra, az 1992-es riói Föld-csúcsra. 25 éve világnap ez a nap, amely cselekvésre buzdít, az élővilág megőrzésére. Azóta október 21-e minden évben a Földünkért világnapja.

Fotó: improntaunika.com
Fotó: improntaunika.com

25 éve 10 hónap alatt, idén már alig 8 hónap alatt – augusztus 8-ig – több természeti erőforrást használtunk el, mint amennyit a Föld 12 hónap alatt képes fenntarthatóan nyújtani. 1992-ben, a riói környezeti világtalálkozó évében épp október 21-ére, a Földünkért világnapjára esett a globális túlfogyasztás napja.

Fotó: behindenergy.com
Fotó: behindenergy.com

Az egyezmények betartására a nemzetközi nagy szervezetek, a kormányok önmagukban nem elegendők – egyének, helyi közösségek, civil szerveződések, szervezetek, önkéntesség nélkül nincs előrelépés.

A világnap szellemiségére egy indián mondás is rámutat:

Ha majd kivágtad az utolsó fát, megmérgezted az utolsó folyót, és kifogtad az utolsó halat, rádöbbensz, hogy a pénz nem ehető.

Mahatma Gandhi pedig így fogalmazott:

A Föld mindenki szükségletét ki tudja elégíteni, csak a kapzsiságát nem.

A világnap elsődleges célja a lakosság cselekvésre való késztetése, ne feledjük: a valódi előrelépésre hosszú távon is környezettudatos életmódra, társadalmi összefogásra van szükség, és ezért mindannyian tehetünk. A Föld ugyanis a mi bolygónk.

A Földnek fákra van szüksége. ERRŐL ITT OLVASHATSZ.

Címfotó: gbtimes. com

Olvasói sztorik