Életmód

Dömötör megmutatja, milyen telünk lesz

Figyeljünk és szurkoljunk a jó időért.

Október 26-a Dömötör napja, melynek az időjóslásban is szerepet tulajdonít a néphagyomány.

Szent Dömötör avagy Demeter a pásztorok patrónusa volt. A  IV. században élt,  s a keresztényüldözések idején katonatisztként október 26-án vértanúként halt meg,  mivel a pogány istenek tiszteletét megtagadta.

A jámbor néphit olyan csodatevő erőt tulajdonított Dömötörnek, hogy az oltalma alatt álló várost személyesen is, fehér lován ülve, olykor mennyei sereg élén, megvédi az ellenség támadásaitól.

Hogyan lett,  s mikor Dömötör a hazai juhászok védőszentje, nem tudható, de tisztelete vetekszik Vendel, György és Mihály tiszteletével.

Fotó: faluhelyen.blogspot.hu
Fotó: faluhelyen.blogspot.hu

Dömötör napját juhászújévnek is nevezték,  mivel sokfelé ezen a napon számoltak el a juhászok gazdáikkal, meghosszabbították vagy megszüntették a szolgálataikat.

Ennek megfelelően „Dömötör juhászt táncoltat”  szólást  úgy is magyarázzák, hogy ilyenkor már nem lehet hosszan a szabadban lenni, mert kilel a hideg.

Több napon át tartó mulatságokat rendeztek, ebben élen járt Szeged városa, mert ott a belvárosi templom védőszentjét is ekkor ünnepelték.  Az ünnepet Szegeden mindenesetre különös ünnepélyességgel ülték meg: a  szegedi dömötörözés, vagyis a juhoknak a legelőről való behajtása után tartott pásztoráldomás a palánki templom búcsúnapjával is összefüggött.

Nyilván az ünnepségekkel függ össze a Dugonics-följegyezte szólás is: neki mindönnap Dömötör napja vagyon, vagyis mindig részeg. 

A Dömötör-napi ünnepségek  lassan vesztettek jelentőségükből, s ezzel  párhuzamosan a Szent Mihály-nap szerepe megnőtt. Az elmúlt évtizedekben Szent Dömötör napján állatvásárokat tartanak.

E napon a hideg szél  kemény telet hoz a népi megfigyelés szerint. Figyeljünk és szurkoljunk a jó időért.

Szerző: Tánczos Erzsébet, netfolk.blog

Címfotó: ccslancers.com

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik