Zsugorodik a fokhagyma termőterülete Magyarországon. Ezt nemrégiben Gubacsi Zoltán, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke nyilatkozta a Magyar Hírlapnak.
Elmondta: míg egy hektár búza megművelési költsége százezer forint, addig egy hektár fokhagymáé másfél-kétmillió forint. Nagy az élőmunka-teher a fokhagymán: a szedés, a mosás-tisztítás, a csomagolás mellett a kiváló vetőmag és az öntözés sem csekély költséget jelent. A termesztők szerint öt hektár alatt nem éri meg vesződni a fokhagymával, nincs kellő profit.
Magyarország tíz éve még önellátó volt fokhagymából, jelenleg csaknem annyit importálunk, főként Kínából és Spanyolországból, mint amennyit itthon termesztünk.
Kínában a talajszennyezés nem kis aggodalomra ad okot. “Egy 2014-es hivatalos kormányzati jelentés kimutatta, hogy kínai talaj közel egyötöde nehézfémekkel szennyezett, olyanokkal mint a kadmium és arzén, valamint egészségtelen mennyiségű növényvédő szerekkel és műtrágyákkal. Szinte az összes nagy folyó ipari vegyi anyagokkal és háztartási hulladékkal szennyezett. “(Epoch Times)
Kínai fokhagyma
Termelői fokhagyma
- Ha a fokhagymának látszik a gyökere, esetleg szármaradványa, akkor feltehetően hazai. A Kínából származó hagymák ezen részeit le-, kivágják a súlycsökkentés miatt.
- A hazai fokhagyma nehezebb, az importált könnyebb.
- A kínai fokhagyma sok esetben hibátlan, óriás, hófehér fejekből áll, míg a hazai sokszor kisebb és árnyaltabb színvilágú.
- A hazai fokhagyma ízvilága gazdagabb. Aki már tett ilyen irányú tesztet, az bizonyára tudja milyen a különbség.
Vásároljunk hazai terméket! Amennyiben hazánk lakossága a magyar fokhagymát tenné kosarába, talán újra nagyobb lenne a termelési kedv Makó és környékén.
Fokhagymával elkészítheted EZT A FINOMSÁGOT.
Ne tévesszen meg a nemzeti színű szalag, mindig nézd meg a termék származási helyét is a csomagoláson!
Kapcsolódó anyag: Mit kell tennünk, hogy télen is fokhagyma ízű legyen a fokhagyma?