Életmód

Karácsonyi díszek, melyekre ma is jó szívvel emlékszünk

Karácsonyfadíszek, melyek mindenkiben szép emlékeket hagytak.
Korábban a témában:
A karácsonyfa-állítás szokását nagyon sokáig csak Németországban ismerték – olvashatjuk a harisnyavirág oldalán.
Az 1800-as évek elejére szinte minden német otthonban megtalálhatjuk az almával, gesztenyével és bogyókkal díszített örökzöldeket karácsony idején. Az idő múlásával a díszítés papírszalagokkal bővült, amik az angyalok hajára utaltak. A gyertyadíszek is korai részei voltak a karácsonyfának, ám csak bizonyos helyeken. A legenda szerint Luther Márton díszítette először karácsonyfáját gyertyákkal, hogy jobban megértesse gyermekeivel a Mennyország fényeit.

20. századi karácsonyfadíszek 

Viktória királynő halála után –  Nagy-Britanniában ő tette népszerűvé tette a karácsonyfa-állítás szokását – nemzeti méretű gyász tört ki az országban, és a karácsonyozás szokása jó néhány évig elvesztette jelentőségét. Néhány családnál ugyan megmaradt a nagy, flitterekkel díszített fenyő állításának szokása, a legtöbben viszont áttértek a kicsi, asztali darabokra. Ez időben váltak népszerűvé a mesterséges fák.

Az 1914-1918 között a háború miatt visszaesett a karácsonyfadíszek készítése, hiszen az európai országok közül sokan nyersanyaghiánnyal küszködtek az élet alapvetőbb területein is.

12376695_924191474325344_8984426254091203256_n

A harmincas években nosztalgiamozgalom szökkent szárba, elsősorban Nagy-Britanniában, de a világ számos más részén is. A karácsonyi üdvözlőkártyák sapkás, sálas, Charles Dickens világát idéző, az 1840-es évek divatját és hangulatát követő viktoriánus hölgyekkel voltak tele. Ismét divatba jött a természetes fa, ami roskadozott a csengőktől, gömböktől és flitterektől. Ugyanekkor vált népszerűvé vált az aranyhajú angyal, mint csúcsdísz.

Kapcsolódó anyag>>> Az adventi koszorú jelentése

1945 után újra nosztalgiahullám söpört végig a világon. Az embereknek szükségük volt a karácsonyra, ami az egyre inkább változó világban változatlanságot, megnyugtató biztonságot nyújtott. A fák olyan nagyok voltak, amekkorát csak az emberek megengedhettek maguknak. A technika fejlődésével népszerű dísszé váltak az áttetsző műanyag lakatok, papírangyalok, a sötétben világító-derengő jégcsapok.

vintagephoto1905

Az 1960-as években újabb változás történt az egész világban. Az új jelszóvá a modern vált, a műanyag, a futurisztikus, a jövő, a fejlődés – a karácsonyfadíszek közt is.  A díszek megritkultak, a fák puritának lettek, csak a gömb és az ezüstszínű szalagok maradtak divatosak.

af0fef5035b54bbb1061bed684754cfc

Az 1970-es, 1980-as években újra előtört a viktoriánus kor iránti nosztalgia, és ez jól jött a karácsonyfadíszeknek. A gyártók visszatértek a régimódi, emberközelibb díszítéshez, újabb és újabb lenyűgöző termékeket dobva piacra.  Európában újra divatba jöttek a csodás üvegek, a valódi ezüstből készült flitterek.

creativpro59

Emlékezetesek díszeink ezekből az évekből

14 fotó megtekintése

Karácsonyi díszek, melyekre ma is jó szívvel emlékszünk

Karácsonyi díszek, melyekre ma is jó szívvel emlékszünk

Fotó megosztása:

A 90-es évektől kezdve aztán, miután a világ “kinyílt”, elkezdődött a díszek keveredése, és ma már nem igazán lehet követni a divatokat. Minden országban, sőt, minden családban más és más a szokás; nem beszélhetünk már világméretű, meghatározó, hosszan tartó trendekről.

Fotó: wallpapered.net
Fotó: wallpapered.net
http:fwallpapers.net
http:fwallpapers.net

Szaloncukrok a 70-es években 

A 70-es évek választéka három fajtára korlátozódott:

  • ezüstpapíros, bevonat nélküli fondant három ízben
  • aranypapíros, csokoládé bevonatú fondant három ízben
  • fenyőágakkal és harangocskákkal díszített rózsaszín és kék celofános, aranypapíros, csokoládé bevonatú fondant három ízben.

komzum

A konzum szaloncukor három ízét nehéz volt meghatározni, inkább a színek szerint csoportosítottuk: a fehér volt a legfinomabb, talán a vanília íz dominált a sűrű cukoríz mellett, a rózsaszín is finom volt, íze puncs lehetett, a barna viszont kifejezetten rossz volt, a már akkor sem kedvelt Erigon kanalas gyógyszer ízére emlékeztetett leginkább.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.