Életmód

Nagyszüleink 10 jó tanácsa: így lehet boldog karácsonyunk

A régi karácsonyokra sokan gondolnak nosztalgiával. Nem az ajándék volt a lényeg, hanem az együtt töltött minőségi idő. A közös játék, beszélgetés, tervezgetés. Mi is megvalósíthatjuk.

A minap olvastam egy mesét, melyben a család a vidéken élő nagymamához utazik, hogy együtt töltsék az ünnepet. A nagyszülők minden hagyományosan úgy készítenek karácsonykor, ahogy sok-sok éve megszokták, a gyerekeknek viszont mégis új. A szülők pedig újra élhetik gyermekkorukat. Az unalmasnak ígérkező szünet a gyerekek számára a legszebb élménnyé változott.

Mitől lehet békés és boldog a karácsony? 

  • Használjunk csak készpénzt, abból is csak annyit, amennyi rendelkezésre áll

A nagyszülők nem mentek bele adósságba az ünnepek miatt. Volt egy költségvetés, amit a puszta szükségszerűség határozott meg. Ma ezt úgy oldhatjuk meg, hogy készpénzzel fizetünk kártya helyett, hiszen, így jobban meggondoljuk mit is vásárolunk. A kártya kicsit nagyvonalúbbá teszi az embert.  Online vásárlásnál, csak kártyát tudunk használni,  de szabjunk magunknak egy keretet és maradjunk saját határainkon belül .

  • Süssünk a nagyi receptjei közül

A  régi receptkönyvek és feljegyzések sok családban fellelhetők. Ha nincs meg, jó indok felhívni a rég nem látott unokatestvért, rokont.  Nem baj ha nem tökéletes, nem olyan az íze, mint gyermekkorunkban volt,  de ezzel az egyszerű cselekedettel  jót teszünk szeretteinknek is, és kicsit körénk varázsolja azokat is akik már elmentek. Ha nincs recept, ami  öröklődött a családban, keressünk olyan karácsonyi süteményt  amely gyerekkorunkra emlékeztet.

  • Küldjünk karácsonyi képeslapot, postán

Míg a közösségi médián, az e-mail-ekben azonnal közölhetjük gondolatainkat, nagymamáink ezt nem tették. Leültek és levelet, vagy képeslapot írtak  távoli szeretteiknek. Ez is egy módja annak, hogy újra együtt legyen a család és a barátok.  Ez az egyetlen alkalom, egy évben amikor küldeni és kapni is jólesik a kézzel írt   jókívánságokat és gyermekként izgalommal nyitni a postaládát.

  • Díszítsük otthonunkat természetesen

Nagymama, amit el kellett a kamrából, pajtából hozott elő, és azzal díszítette otthonát karácsonyra.  Nézzünk körül otthon, hogy megtaláljuk a természet díszeit otthonunkba. Sok természetes elem szebb  és a frissesség és szabadság jelképei. Egy  fenyőtoboz, egy koszorú, vagy egy szép üveg, amibe vágott zöldet tett a nagyi és behajtott egy szép fehér  bogyós ágat. Lehet díszíteni csipkebogyóval, kökénnyel és a pattogatott kukoricával a fát is.

Kapcsolódó téma: A természet ihlette, 15 mesés karácsonyi ajtókoszorú

Fotó: bhg.com
Fotó: bhg.com
  • Töltsünk minél több időt együtt

Ez az, amit emlékezni fogunk év múlva, nem az, amit adott vagy kapott ajándékba  Süssünk sütiket a gyerekekkel,  tervezzünk egy társasjátékos családi estét, menjünk templomba. A lényeg az, hogy együtt legyünk azokkal, akiket szeretünk és fontos jelen lenni a pillanatban a család és a barátok számára. A nagyinak nem volt laptopja, tabletje, okos telefonja. A televíziót is ki lehet kapcsolni, és ha van, a hangszerekről is le lehet törölni a port. Beszélgessünk, muzsikáljunk közösen.

countryliving-com-ido

  • Segítsünk másokon

A nagyszüleik lehetőségükhöz képest segítették a náluk szegényebbeket. Nem kell, nagy dolgokra gondolni. Lehetnek ezek házi finomságok, mint például a sütemények, lekvárok, szörpök és a kenyér. Lehet egy ajándékkosár házi fűszerekkel, biztató idézettel. Nagyon fontos meglátogatni azokat az embereket, akikről tudjuk, hogy magányosan, egyedül töltik az ünnepet.

  • Öltözzünk az alkalomnak megfelelően

Ha megnézzük a régi képeket a szülőkről és a nagyszülőkről, akkor láthatjuk, hogy mindenki szépen felöltözött a nagy ünnepnek a tiszteletére. Persze, aki azt szeretné, kényelmes a pizsamában is lehet karácsony reggel,  de az ünnepi pillanatokban a  gyerekek és a felnőttek is az alaklomhoz illően öltöztek.

Fotó: countryliving.com
Fotó: countryliving.com
  • Írjunk köszönőlapokat

A nagyi mindig azt szokta mondani, hogy a jó modor még számít. Üljünk le és írjunk egy igazi köszönőlevelet egy szép ajándékért, vagy egyáltalán, az együtt töltött évért. Persze a kézzel írt feljegyzés mindig többet ad, mint a gépelt.

Ez is érdekelhet: Karácsonyi díszek, melyekre ma is jó szívvel emlékszünk

  • Tartsuk meg a karácsony titokzatos varázsát és osszuk meg emlékeinket

Régen ilyenkor beszélgettek a családok, hiszen televízió sem volt. Most, ha velünk van még a nagyi, akkor kérdezzük meg a régi szokásokról, vagy arról, hogy  mit kapott ajándékba, amikor gyerekek volt. A történetek megosztása, hagyományok és értékek meghatározzák a családot és egy nagy ajándék, hogy egymással lehetünk, és nem kerül egy fillérünkbe sem, viszont komoly útravalót ad. Mi is mesélhetünk régi, szép, akár mókás karácsonyokról a gyermekeinknek. Még a legvásottabb kamasz is odafigyel ilyenkor és elraktározza a hallottakat.

Fotó: pixabay.com
Fotó: pixabay.com

Nagyszüleink jól tudták, hogy a tél a pihenés ideje. Nem véletlenül volt december elnevezése a régiek nyelvén az álom hava. Az együtt töltött minőségi idő semmivel nem pótolható. Figyeljünk egymásra! És ne csak így decemberben.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik