Életmód

Visszatér a só a magyar menzákra

Fogyasztható 2,8 százalékos tej is, mert korábban csak 1,5 százalékosat lehetett adni az óvodásoknak és iskolásoknak.

A napokban életbe lépett a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló miniszteri rendelet módosítása. A változtatás során figyelembe vették a fogyasztói igényeket, a szakma és a Békés megyéből indult Mintamenza Program javaslatait is – írta a beol.hu.

Mint korábban beszámoltunk róla, éppen Békés megyében hatalmas volt a szülői felháborodás a menzán feltálalt egyes ételek miatt, melyek közül a burgonyás csicsóka így nézett ki.

menza

Akkor Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere úgy nyilatkozott, hogy ő – az akkor kifogásolt – burgonyás csicsóka helyett jércemellet adna a gyerekeknek.

Prohászka Béla országos tisztifőorvosi megbízott, a Békés megyéből indult Mintamenza Program egyik ötletgazdája a beol.hu megkeresésére elmondta:

Az óvodai étkezésekből a magyar konyha ízvilágát hiányolták. Az általános iskolák esetében sok új alapanyag került be az étkezésbe, a brokkolitól a spárgáig, amelyet nem ismertek teljesen a diákok, így ez némi nehézséget okozott az átállásban. A fiatalok nem mindig fogadták kitörő örömmel az új ízeket, és a konyhások számára is több esetben új helyzetet teremtett a számos új alapanyag.

A 2010-ben elindult Mintamenza Program egyébként a só, zsír és szénhidrát fokozatosság elve alapján történő csökkenését tűzte ki célul, a korábbi miniszteri rendelet viszont drasztikusabb változtatást léptetett életbe.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

A mostani módosítás szerint az óvodásoknál a só mennyisége emelkedik a magyar ízvilágnak megfelelően, de még az egészséges életmód határain belül, így a napi három étkezés során 5,5 gramm só kerülhet a gyerekek ételeibe. A közétkeztetésbe visszakerült a 2,8 százalékos tej is: korábban csak 1,5 százalékosat lehetett adni az óvodásoknak és iskolásoknak.

A közétkeztetéssel kapcsolatban egyébként egy kampány keretében keresik Magyarország 50 legfinomabb menzáját.

Címfotó: MTI

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik