Életmód

Lélekbalzsam a világ legbölcsebb elnökétől

Az egykori politikus gondolatai karácsonyi lélekbalzsamnak is kiválóak.

Időszakról, időszakra élünk. Rajtunk múlik mit is kezdünk azokkal a napokkal, amik megadatnak nekünk. Használhatjuk jól és kevésbé jól ezeket a napokat, azt viszont tudjuk, hogy ugyan az a Nap süt mindenkire és mindenkinek ugyan az a 24 óra jut egy napra. Az időszakokat sem felcserélni sem elcserélni nem lehet, visszahozni pedig főleg nem. Hiszen soha több nem lesz első szerelem, soha többé nem lesz a gyerekünk 3 éves és ha az a szülinap kimarad, akkor bizony csak a következők jöhetnek a szépségek sorában. Az, hogy mit teszünk, rajtunk  múlik. Hogyan élünk a kapott lehetőségekkel szintén. S hogy mit és hogyan adunk vissza ebből másoknak, az pedig megint csak jó lehetőség a tanulásra.

uruguay2

Él egy ember Uruguayban, aki parasztként kezdte, és elhatározta, hogy megváltoztatja a történelmet. Ezért volt börtönben sok-sok évet és saját bevallása szerint csodával határos, hogy élek . 7 év egyedül, könyvek nélkül elég idő a gondolkodásra. Akár rossz vége is lehet, ki lehet jönni onnan bomlott elmével is. De ez az ember gondolkodott, és úgy döntött, hogy élni fog, hiszen imádja az életet. Ma annak a szolgálatában áll, akik miatt a börtön poklát megjárva küzdött és mert változtatni. José Mujica ez az ember, aki 2010-2015-ig volt Uruguay elnöke. Az elnöki palotát átengedte a hajléktalanoknak, a fizetése 90%-át pedig a rászorulóknak adta.

Ez is érdekelhet: Amikor szegénységben is létezik emberi boldogság

uruguay3

Mint mondta,

nem a szegénységet dicsőítem, hanem a mértékletességet.

Néhány lélekemelő és megszívlelendő gondolat a világ legszegényebb elnökétől:

  • Dönthetsz úgy, hogy kevéssel is beéred, szabadon, távol a fényűzéstől, mert a fejedben van a boldogságod. Máskülönben, sehová sem jutsz el.
  • Ha vásárolsz valamit, nem a pénzeddel fizetsz, hanem életed azon óráival, amikor az arra valót megkerested.
  • Az erőforrásainkat nem szabad elpocsékolni, az egyén luxusára, hanem olyanokkal kell törődni, ami mindenkinek fontos. Ennek szolgálatába kell állítani erőforrásainkat.
  • Csak abból tanulunk, amin mi magunk mentünk keresztül.
  • Mindig megéri akár nulláról is felállni, egy vagy száz alkalommal is, addig míg életben vagy. Ez a legnagyobb lecke az életben. Nem vagy legyőzve, míg fel tudsz kelni.

A videón pedig a vele készült beszélgetés látható. Odakerülhet mindenki karácsonyfája alá.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik